Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Interessant: dit is de betekenis achter de naam van prinses Margriet

23 maart 2024 · Leestijd 3 min

Op 19 januari 1943 ziet prinses Margriet het levenslicht. De derde dochter van koningin Juliana, dan nog prinses, en prins Bernhard wordt geboren op een bijzondere plek in een rare tijd. Prinses Juliana bevalt namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ottawa, Canada. De naam van de kleine spruit heeft dan ook een mooie betekenis.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vluchten koningin Wilhelmina en het gezin van prinses Juliana naar Engeland. Omdat het daar ook niet veilig lijkt te zijn besluit Juliana met haar dochters prinses Beatrix en prinses Irene naar Canada te gaan. Drie jaar later, in 1943, bevalt prinses Juliana van haar derde dochter in het Civic Hospital in Ottawa, de hoofdstad van Canada. Een jaar eerder kreeg Juliana nog een miskraam, zo valt te lezen in het boek van Jolanda Withaus. Deze derde dochter krijgt een naam die bijzonder toepasselijk is voor die tijd.

Prinses Margriet Francisca

De prinses heet: Margriet Francisca en die naam is doelbewust gekozen. De naam heeft dan wel geen dynastieke betekenis, maar wordt gekozen uit respect voor het vaderlands verzet. "De Margrieten waren het laatste wat de Koningin van Nederland zag, toen zij in de Meidagen het land verliet", zo omschrijft auteur Marsman in het boek 'Haar werk ging door' uit 1948. De bloem wordt in de oolog het symbool van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter.

Lees verder onder de foto.

koninklijke familie 1943 -doop margriet
1943: Prinses Juliana, prins Bernhard en de prinsessen Beatrix en Irene na de doop van prinses Margriet.

Symbool voor het Nederlands verzet

Ook koningin Wilhelmina zorgt ervoor dat de Margriet symbool komt te staan voor het Nederlands verzet. "Toen zij (koningin Wilhelmina red.) in de zomer 1942 Amerika betrad, droeg zij een witte bloem en vele Nederlanders volgden haar voorbeeld", zo schrijft Marsman. "Vooral in Amerika en Canada, minder in Engeland, omdat daar de bloementeelt als luxe, zeer beperkt was." Prinses Margriet krijgt van haar grootmoeder een toepasselijke broche in de vorm van een margriet. Het hart bestaat uit een parel en de blaadjes zijn diamanten. De witte bloem wordt uiteindelijk ook het symbool van de Stichting 1940-1945.

margriet-trudeau-2021
2021: prinses Margriet en de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een rondleiding op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom, waar honderden jonge Canadese soldaten liggen begraven.

Ook mooi om te lezen: het liefdesverhaal van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Foto's: ANP / Nationaal Archief

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--