Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid

15 januari 2024 · Leestijd 4 min

Vandaag is het 'Blue Monday'. Deze dag staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, de volgende vakantie is ver weg en het weer is grijs en koud. Daarom vinden we het belangrijk vandaag even stil te staan bij mentale gezondheid. Déze royals zijn allemaal erg openhartig over hun eigen mentale gezondheid en doorbreken daarmee het taboe.

Prins Claus over 'zielenpijn'

In de jaren '80 van de vorige eeuw speelde prins Claus, echtgenoot van prinses Beatrix, een baanbrekende rol door zijn openheid. Nederland mocht weten dat de prins-gemaal 'klachten van depressieve aard' had. Claus werd in het najaar van 1982 behandeld wegens een depressie.

Lees verder onder de foto. 

Claus Beatrix 1985
Prins Claus en koningin Beatrix in 1985.

Vier jaar later vertelde hij over deze moeilijke periode: "Ik geloof niet dat je het aan mensen die het zelf niet hebben meegemaakt, kunt uitleggen. Ik had geen pijn, als je onder pijn lichamelijke pijn verstaat, maar wel zielenpijn. Het is het meest verschrikkelijke dat een mens kan overkomen." 

Prinses Amalia: 'Geen taboe'

De openheid van prins Claus was moedig in een tijd waarin depressies en andere mentale problemen nog lang niet uit de taboesfeer waren. Vele jaren later vertelt zijn kleindochter, prinses Amalia, aan haar biograaf Claudia de Breij dat ze als kind een paar keer met een kinderpsycholoog heeft gesproken. Nog steeds vindt ze het fijn om soms met een psycholoog te praten.

Lees verder onder de foto. 

ANP-472783542
Prinses Amalia vindt praten over mentale problemen belangrijk.

"Ik vind het geen taboe: "Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar." Af en toe met een professional praten vindt Amalia heel normaal, "zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd."

Stichting MIND Us van koningin Máxima

Daarmee verwijst de prinses in het boek van De Breij naar de jongere zus van haar moeder. Inés Zorreguieta worstelde jarenlang met psychische problemen, waarna ze in 2018 op 33-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Sinds 2022 is koningin Máxima erevoorzitter van de stichting MIND Us, die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.

Lees verder onder de foto. 

Máxima start Mind Us 2022
Koningin Máxima bij de lancering van MIND Us in 2022.

Bij de oprichting vertelde de koningin hoe ze na het overlijden van haar zusje werd overspoeld door gevoelens van verdriet en machteloosheid. "Hadden we meer kunnen doen?", vroeg ze zich af. "Ik wist niet dat het zo erg was, niemand wist dat." Daarom probeert de stichting mentale problemen op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken.

Prins William en prins Harry

De Britse prinsen William en Harry, die in 1997 hun moeder Diana verloren door een auto-ongeluk, hebben ook verteld dat ze professionele hulp hebben gezocht. Ook prins Harry en zijn vrouw Meghan, de hertogin van Sussex, die voor een leven in de VS hebben gekozen, zijn in de media erg open over hun mentale gezondheid. 

Lees verder onder de foto.

William Harry 1997
De prinsen William en Harry bij de uitvaart van hun moeder Diana in 1997.

Meghan Markle: "Door pijn te delen, genezen we"

Zo vertelde Harry in de documentaire 'The Me You Can't See' dat hij vroeger nooit werd gestimuleerd om over zijn problemen te praten. Hij kampte met paniekaanvallen en experimenteerde met drank en drugs. Maar Harry zocht hulp op advies van Meghan, die in een interview met Oprah Winfrey vertelde hoe ze in het verleden kampte met suïcidale gedachten door haar moeilijke leven als Britse royal. 

Lees verder onder de foto. 

Prins_Harry_en_Meghan.jpg
Prins Harry en zijn echtgenote Meghan, de hertogin van Sussex.

Verdriet delen kan in haar ogen een stap in de goede richting zijn. In de zomer van 2020 verloor Meghan een kindje door een miskraam. In een opinieartikel in The New York Times vertelt ze erover. Volgens Meghan zijn gesprekken over een miskraam nog vaak taboe, waardoor er eenzaam wordt gerouwd. "Door pijn te delen zetten we samen de eerste stappen naar genezing." 

Japanse keizerin Masako

Tenslotte is ook van de Japanse keizerin Masako bekend dat ze kampte met psychische problemen. De vrouw van de keizer Naruhito had veel moeite met de strenge etiquette aan het Japanse keizerlijke hof. Het maakte de prinses depressief. In 2006 verbleef het stel daarom zes weken op kasteel Het Oude Loo in Nederland, waar de (toen nog) prinses tot rust kon komen. 

Naruhito Masako 2007
Prins Naruhito en prinses Masako in 2007.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--