Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Excuses koning goede stap voorwaarts'

21 oktober 2020 · Leestijd 3 min

De video van koning Willem-Alexander waarin hij zijn excuses aanbiedt voor zijn kortstondige vakantie naar Griekenland wordt over het algemeen positief ontvangen op sociale media. "De eerste goede stap voorwaarts", vindt royaltydeskundige Marc van der Linden.

NOS-Journaallezer en koningshuisverslaggever Astrid Kersseboom noemt de video "bijzonder". "En de enige manier waarop je in dit soort dingen tot een oplossing kunt komen: ronduit ‘sorry’ zeggen."

Ook ander bekende Nederlanders vinden dat de koning en koningin nu een punt achter alle commotie kunnen zetten. "Ik vind het buitengewoon sympathiek en ontroerend dat de koning ons heeft toegesproken. Het getuigt van zijn moderne opvatting over het koningschap. Naast ons, niet boven ons", vindt radio-icoon Frits Spits.

Boetedoening

Volgens presentator Tim Hofman kunnen we weer "over tot de orde van de dag". "Deze vriendelijke man probeert toch ook maar het goeie te doen binnen de kaders die z'n geboorte hem opgelegd hebben. Wat-ie zegt: we doen ons best, maar zijn niet onfeilbaar. Zo is het."

3FM-dj Frank van der Lende is het met hem eens. "Dat-ie daar moet gaan zitten als een klein kleutertje als soort van boetedoening. Voelt raar..."

In de video reageerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima "met spijt in het hart" op de ophef rondom hun afgebroken vakantie naar Griekenland. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei de koning.

Politieke partijen

Ook partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat de koning en koningin in een videoboodschap aan het Nederlandse volk hun spijt hebben betuigd voor hun reis naar Griekenland. Ze vinden het goed dat het Koninklijk Huis de situatie serieus neemt en dat er excuses zijn aangeboden.

"Goed dat na Rutte nu ook de koning zelf zo ruiterlijk erkent dat zijn vakantie niet gepast was", zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. Premier Mark Rutte ging tegenover de Kamer diep door het stof over zijn "fout" om de vakantie van de koning niet tegen te houden.

"Belangrijk signaal dat de koning spijt betuigd heeft over de geplande reis naar Griekenland", zegt Suzanne Kröger (GroenLinks). "Vanaf nu weer met zijn allen de schouders eronder om samen deze pandemie te bestrijden."

VVD'er Bart Smals noemt het "verstandig van de koning en koningin dat zij zich na alle consternatie direct tot het Nederlandse volk wenden. Ik vond het een oprechte en empathische boodschap. Zoals ze zelf zeggen: betrokken maar niet onfeilbaar."

Die woorden raakten ook SGP-voorman Kees van der Staaij. "Na verantwoordingsbrief MP Rutte nu heldere persoonlijke boodschap van onze Koning: betrokken, maar niet onfeilbaar. Goed devies in deze lastige tijden", schrijft hij op Twitter.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft weinig woorden nodig om zijn waardering uit te spreken voor het koningspaar. "Koninklijk. Punt", zei hij alleen maar over de videoboodschap.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--