Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Leden koninklijke familie Saudi-Arabië opgepakt'

7 maart 2020 · Leestijd 2 min

Topfiguren uit de koninklijke familie van Saudi-Arabië, onder wie een broer en een neef van de koning, zijn opgepakt omdat ze een coup zouden plannen. Amerikaanse en Britse media meldden dat ze vrijdag zijn aangehouden op bevel van kroonprins Mohammed bin Salman.

De 34-jarige kroonprins en sterke man van het land zou onder druk staan en zijn positie als toekomstige koning veilig willen stellen. Zijn vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is 84 jaar oud en zou al lang een zeer slechte gezondheid hebben. Sinds hij zijn zoon in 2017 als kroonprins naar voren schoof, is Mohammed bin Salman de feitelijke heerser over het olierijke land. Zijn wispelturige beleid is in binnen- en buitenland omstreden.

Omstreden

De kroonprins, bekend als 'MBS', is ook in het buitenland fel omstreden, onder meer door zijn rol bij de moord in 2018 op een in de VS werkende Saudische journalist en zijn bloedige strijd in het buurland Jemen. De ambitieuze kroonprins zou in de grote familie Saud worden verweten dat de betrekkingen met het Westen verslechteren, de spanningen met Iran oplopen, terwijl de olieprijzen sterk dalen.

Onder de zeker drie arrestanten is zijn voorganger als kroonprins, prins Mohammed bin Nayef en een jongere broer van de koning, prins Ahmed bin Abdulaziz al-Saud. Die is ook een zoon van de stichter van de absolute monarchie van de familie al-Saud, Abdulaziz bin Abdulrahman (1875-1953). Alle koningen van Saudi-Arabië zijn vooralsnog zonen van de stichter geweest. Als Mohammed bin Salman de troon bestijgt, zal hij de eerste kleinzoon van de stichter zijn die als koning regeert.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--