Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinsjesdag 2020: Anders dan anders

15 september 2020 · Leestijd 3 min

Prinsjesdag zag er dit jaar anders uit dan gebruikelijk. Geen koets, geen balkonscène en de warmste 3de dinsdag van September ooit. We blikken terug op deze historische dag.

Het koningspaar vertrok traditiegetrouw vanuit Paleis Noordeinde. De Koning droeg een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde en Máxima droeg een jurk van Claes Iversen die ze in 2018 ook al eens droeg. De japon is daarna behandeld om een diepere kleurtoon te bereiken. Bij de japon droeg ze een bijpassende haardecoratie. Ook droeg ze het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Na een korte rit door de binnenstad van Den Haag kwamen Willem-Alexander en Máxima aan bij de Grote Kerk. Een andere locatie dan anders om alle aanwezigen de mogelijkheid te geven anderhalve meter afstand te bewaren. Langs de route was het stil, publiek was niet toegestaan en om de Grote Kerk waren schermen geplaatst om het zicht te blokkeren. Ook de traditionele erewachten en orkesten van de krijgsmacht langs de route waren niet van de partij.

Lees verder onder de foto's.

De paarden waren dit jaar vervangen voor acht motorvoertuigen. Ook ontbraken tientallen staatssecretarissen en Kamerleden, en bleven alle partners thuis. Ambassadeurs van andere landen en overige hoogwaardigheidsbekleders moesten dit jaar ook overslaan.

Een kleinere commissie van in- en uitgeleide met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontving het koningspaar bij de ingang van de Grote Kerk. Daar las koning Willem-Alexander de troonrede voor, waarmee hij de start van het parlementaire jaar aangaf. Voor Willem-Alexander was dit de achtste keer dat hij de troonrede voorlas.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Laurentien en prins Constantijn waren naast de koning en de koningin de enige die in de kerk naast elkaar mochten zitten. Laurentien droeg een jurk van Missoni.

De militaire erewacht bij de aankomst van het koningspaar ging wel door. Ook klonk bij de aankomst van het koninklijk paar het Wilhelmus. Dat Wilhelmus ontbrak toen Willem-Alexander en Máxima Paleis Noordeinde verlieten. 

Tijdens de troonrede sprak Willem-Alexander, zoals verwacht, uitvoerig over de coronacrisis. Hij sprak zijn bewondering uit naar de zorg en wilde zijn steun en medeleven betuigen naar hen die door het virus zijn getroffen. 'Corona raakt ons allemaal. Van Terschelling tot Aruba.' zei de koning. 

Lees verder onder de foto's.

ANP-422758267.jpg

Verder sprak Willem-Alexander over de verbinding en de samenhorigheid onder de bevolking van de afgelopen maanden. Hij zei dat hij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam van dit jaar nooit zal vergeten en prees Nederland, omdat de samenleving er toe in staat was de eerste golf van het virus zo snel de kop in te drukken. Hij benadrukte dat er ook veel goeds gebeurd is, 'We waarderen meer het land waarin we wonen.' zei hij, 'Nederland heeft in de coronacrisis bewezen verantwoordelijk, saamhorig en flexibel te zijn. Laat ons dat volhouden zolang dat nodig is. En laat ons daar vertrouwen aan ontlenen voor de toekomst.'

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--