Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar België eert slachtoffers 9/11

13 februari 2020 · Leestijd 2 min

Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben tijdens hun bezoek aan New York een roos gelegd bij het monument van de aanslag op de Twin Towers van 11 september 2001.

De koning en koningin van België bezoeken New York deze week vanwege de Verenigde Naties, vanwege de VN-Veiligheidsraad. Koning Filip sprak daar de raad toe. In zijn speech benadrukte hij het belang van de bescherming van kinderen in conflictgebieden. "Telkens als we een kind uit een oorlog redden, het helpen zich te herstellen, het opnieuw kans geven naar school te gaan, worden dromen opnieuw mogelijk", aldus de koning. Wereldwijd krijgt volgens koning Filip een op de vijf kinderen te maken met gewapende conflicten. Dat cijfer staat volgens Filip voor meisjes en jongens die op de vlucht zijn voor geweld, worden ingelijfd door gewapende groepen of het slachtoffer worden van uitbuiting, moord en seksueel geweld. "Dit kan ons niet onverschillig laten."

Het komt niet vaak voor dat een koning of koningin de veiligheidsraad toespreekt. Het is zelfs de eerste keer dat een Belgische koning dat doet, omdat België momenteel de voorzitter is van de vijftien leden tellende raad. 

De koning en koningin sloten hun reis af naar New York met een bezoek aan het prestigieuze Broadway Theatre, voor de musical West Side Story.

(Lees verder onder de foto)

Tijdens het leggen van de roos stonden de twee royals stil bij de 3000 namen van alle slachtoffers die gegraveerd staan in het monument. Het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan New York was kort omdat Belgie op dit moment geen regering heeft. De koning is dus hard nodig in zijn thuisland om samen met de politiek een nieuwe regering te vormen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--