Ga naar submenu Ga naar zoekveld

11 iconische outfits: kleding maakt de royal

15 december 2019 · Leestijd 6 min

De royals staan bekend om hun outfits. Zij schitteren in de meest bijzondere galajaponnen, dragen de meest stijlvolle hoeden, en de mooiste schoenen. Door de jaren heen zijn heel wat historische outfits de revue gepasseerd. Sommige daarvan zijn zo iconisch dat ze ook jaren later nog steeds tot de verbeelding spreken!

1. De 'bonte' koningin

Wie denkt aan koningin Wilhelmina ziet onvermijdelijk haar iconische silhouet voor zich. De koningin ging vaak de straat op met een vosje om de nek én een grote (bont)jas om de schouders! 

Lees verder onder de afbeeldingen.

2. Indrukwekkende kragen

De kraag maakt de royal, althans in de zestiende en zeventiende eeuw! Voor hen was een imposante kraag een onmisbaar mode-item. De grote kanten kragen werden vaak gesteund met zilverdraad. En hier gold: hoe groter, hoe koninklijker! 

Lees verder onder de afbeeldingen.

3. De stropdas van prins Claus

Prins_Claus.jpg

Prins Claus was een man met veel humor die weinig op had met protocol. Tijdens de uitreiking van de Prins Clausprijs in 1998 zorgde hij voor een opmerkelijk moment. De echtgenoot van toenmalig koningin Beatrix riep de mannen in de zaal op 'zich te ontdoen van de slang om hun nek'. Tegelijkertijd maakte hij zijn stropdas los en gooide hij deze de zaal in!

Lees verder onder de afbeelding.

4. De winterkoningin en de stadhoudersvrouw

Amalia van Solms (1602-1675) reisde in 1621 als hofdame in het gevolg van de uit Bohemen gevluchte winterkoningin Elizabeth Stuart (1595-1662) mee naar Den Haag. Daar kreeg Amalia een relatie met de stadhouder, prins Frederik Hendrik van Oranje (1584-1647). 

Koningsdochter Elizabeth kon maar slecht hebben dat haar hofdame first lady van de Nederlandse Republiek werd. De gemoederen tussen de stadhoudersvrouw en de winterkoningin liepen hoog op, en er werd van alles in de strijd gegooid om elkaar af te troeven. Zo lieten zich beiden door dezelfde hofschilders portretteren, de één met japonnen en juwelen nog mooier dan de ander. Dit leverde mooie plaatjes op!

Lees verder onder de afbeeldingen.

5. Beatrix in een onafhankelijk Suriname

Koningin Juliana tekende op 25 november 1975 de akte van erkenning, waarmee Suriname een onafhankelijke én soevereine republiek werd. Op datzelfde moment waren prinses Beatrix en prins Claus in Paramaribo aanwezig bij de onafhankelijkheidsfeesten.

Enkele uren voor het tekenen van de onafhankelijkheidsverklaring werd in het stadion in de Surinaamse hoofdstad de nieuwe Surinaamse vlag gehesen. Samen met premier Henck Arron (1936-2000) en gouverneur Johan Ferrier (1910-2010) stond prinses Beatrix toen - in deze spectaculaire galajapon van ruwe groene zijde - op de eretribune.

Lees verder onder de afbeeldingen.

6. Een mantel om door te geven

Een van de meest iconische kledingstukken uit de Nederlandse koninklijke collectie is toch wel de mantel die traditioneel wordt gedragen tijdens de inhuldinging van de nieuwe koning of koningin. De rood fluwelen mantel is afgezet met wit hermelijn en versierd met 83 Nederlandse leeuwen, geborduurd in gouddraad. 

In 1815 werd de mantel geïntroduceerd door koning Willem I (1772-1843). De mantel heeft door de jaren heen flink wat aanpassingen moeten doorstaan, en het is onduidelijk of de mantel vandaag de dag nog authentiek is. Toch blijft de hermelijnen mantel tot de verbeelding spreken: koninklijk én iconisch.  

Lees verder onder de afbeeldingen.

7. Movavedo

Juliana_padvinderij_Movavedo_1.jpg

Een bijzondere outfit uit 1966: koningin Juliana in een uniform van de padvinderij!

De koningin heeft altijd een bijzondere band gehad met de padvinderij en kreeg zelfs de eretitel Movavedo: moeder van vele dochters! In 1936, bij het twintigjarig jubileum van het Nederlandsche Padvindsters Gilde (NPG), werd zij beschermvrouwe van deze vereniging. Dertig jaar later, in 1966, kreeg zij de hoogste onderscheiding bij de padvinderij, de Zilvervis. 

Lees verder onder de afbeelding.

8. Een negentiende-eeuwse galajapon

Koningin Emma had een neusje voor mooie japonnen. In de jaren 1880 bestelde zij bij het Parijse modehuis Corbay-Wenzel drie delen van een galajapon - een lijfje, de sleep én de rok - die los van elkaar gedragen konden worden. Emma combineerde de verschillende onderdelen vaak met andere kledingstukken. Zo droeg zij het lijfje van de japon, gecombineerd met een rode rok naar de bruiloft van haar zus Helena in april 1882.  

De sleep, geborduurd met parels en zilverdraad, kwam in 1901 terecht in de bruidsuitzet van koningin Wilhelmina, en is vandaag de dag nog steeds te zien in de Koninklijke Verzamelingen.

Lees verder onder de afbeeldingen.

9. Elizabeth II: koningin van het Britse Rijk

Elizabeth_coronation_1953.jpg

Toen Elizabeth in 1953 gekroond werd tot koningin, werd zij dat niet alleen van Groot-Brittannië. In Westminster Abbey werd zij gekroond tot koningin van het hele Britse Rijk.

De kersverse koningin droeg een bijzondere jurk. Deze was gedecoreerd met verschillende bloemen uit de nationale emblemen van de landen die op dat moment tot de commonwealth realms behoorden. Zo waren onder andere de Tudorroos, de lotus uit Ceylon en het Canadese esdoornblad op de jurk geborduurd.

Lees verder onder de afbeelding.

10. Een schaatsende kroonprins

Hij stond als W.A. van Buren ingeschreven toen Willem-Alexander in 1986 deelnam aan de elfstedentocht. Onder toeziend oog van zijn familie schaatste de achttienjarige kroonprins in een rood-wit jasje mét groene joggingbroek de beroemde Friese tocht der tochten uit. 

Lees verder onder de afbeeldingen.  

11. De anjer van prins Bernhard

Wanneer wij denken aan de kleding van prins Bernhard, denken we aan één iconisch handelsmerk. Vanaf de jaren twintig droeg de prins, wanneer het kon, een witte anjer in zijn knoopsgat. 

In de jaren veertig kreeg de bloem een diepere betekenis. De anjer van de prins werd in de jaren veertig een daad van verzet. Wie wilde laten zien dat hij vóór Oranje was, en tegen de Duitse bezetter, droeg een witte anjer.

Afbeeldingen: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag / Rijksmuseum, Amsterdam / Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten / ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--