Ga naar submenu Ga naar zoekveld

16 weetjes over de jarige prinses Alexia

26 juni 2021 · Leestijd 5 min

Ze blaast vandaag 16 koninklijke kaarsjes uit... prinses Alexia! Wij zetten daarom 16 weetjes over haar met de mooiste foto's op een rij.

alexia15.jpg

Voordat we met de weetjes beginnen, eerst even genieten van deze prachtige foto van prinses Alexia. De foto werd vorig jaar op Koningsdag gemaakt door fotograaf Patrick van Katwijk op Paleis Huis ten Bosch.

1. In papa's voetsporen

willem_alexander_atlantic_college_wales.jpg

Een paar maanden geleden maakte de RVD bekend dat prinses Alexia na de zomer naar Wales vertrekt om daar haar middelbare school af te maken. Ze gaat, net als koning Willem-Alexander in de jaren 80, naar het United World College of the Atlantic in Wales. Hier kan ze haar Internationaal Baccalaureaat halen; een onderwijsdiploma dat erkent is in heel Europa. Hiermee heeft Alexia later toegang tot alle universiteiten in de Europese Unie.

2. Gymnasium

Alexia toen ze voor het eerst naar de basisschool ging.
Alexia toen ze voor het eerst naar de basisschool ging.

Het Christelijk Gymnasium Sorghvliet is de school waar prinses Alexia nu nog heel wat uurtjes slijt, tot zij naar Wales vertrekt.

3. Modegek

koning-willem-alexander-koningin-maxima-prinses-van-oranje-prinses-alexia-en-prinses-ariane---erwin-olaf---2018---liggend

Ze is net 16 jaar, maar prinses Alexia wordt al omschreven als een echte modeprinses. Op de momenten dat we haar zien, ziet ze er heel modieus uit. Mode is echt een passie van de prinses; dat zagen we goed toen Alexia een paar jaar geleden op een Instagram-account foto's plaatste van verschillende outfits. Daarnaast vindt de prinses het enig om in de kledingkast van haar moeder te snuffelen. Zo heeft ze eens een vestje van haar gedragen, en droeg ze op de portretten die Erwin Olaf van het gezin maakte een witte blouse van Valentino uit de collectie van koningin Máxima.

4. Peetouders

ANP-1433450.jpg

Op 19 november 2005 werd prinses Alexia gedoopt in de Dorpskerk van Wassenaar. Dat gebeurde met water uit de Jordaan. Tijdens de plechtigheid hadden ook haar peetouders een rol: prins Friso (1968-2013), oom Juan Zorreguieta Cerruti, de Belgische koningin Mathilde, jonkheer Frans-Ferdinand de Beaufort en jonkvrouwe Alexandra Jankovich de Jeszenice.

5. Gitaar

Alexia zingt luidkeels mee met de rockband Kensington op Koningsdag 2018 in Groningen.
Alexia zingt luidkeels mee met de rockband Kensington op Koningsdag 2018 in Groningen.

Net als koningin Máxima is Alexia dol op muziek, ze spelen allebei gitaar! Zou ze ook een deuntje hebben meegespeeld toen ze samen met haar moeder en zussen Somebody to Love van Queen zongen op de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander?

6. Vernoemd naar...

alexia-pasgeboren.jpg

Naar wie is Alexia nu vernoemd? Koning Willem-Alexander gaf er zelf antwoord op toen het prinsesje werd geboren. "Ze is vernoemd naar mij en ik ken heel veel Alexia's in deze wereld naar wie ze niet is vernoemd", zo zei hij. De naam is een idee geweest van koningin Máxima. De prinses heeft ook nog drie andere namen: Juliana, Marcela en Laurentien. Die verwijzen naar 'drie bijzondere vrouwen uit drie generaties', zo zei de toenmalige kroonprins. De naam Juliana is een verwijzing naar de oma van de koning, Marcela is een tante van Alexia en Laurentien is de vrouw van prins Constantijn. 

7. Fotogeniek

ANP-57120059.jpg

Tijdens de officiële fotosessies weet Alexia te poseren als een echt model. Dat is ook bij de buitenlandse pers niet onopgemerkt gebleven. Onze oosterburen zijn vol lof over prinses Alexia. Verschillende Duitse media schrijven dat ze 'stralend' in de camera kijkt, en noemen haar 'de volgende koninklijke superster'.

8. Zangtalent

Alexia-jarig-zingen.png

Naast gitaarspel is Alexia ook dol op zingen. Zo gek zelfs, dat ze een rolletje in de schoolmusical Mamma Mia te pakken had. Ook zou ze regelmatig hebben gezongen met het jongste zusje van Beatrix, prinses Christina, die vorig jaar overleed.

9. Moederliefde

Koninklijke familie in gesprek met Nederlanders (POOL)

Op Koningsdag 2020 had prinses Alexia een videogesprek met vlogger Enzo Knol. Koningin Máxima zat er gezellig naast, en prinses Alexia vertelde openhartig over haar opvoeding en de band met haar ouders. "Ik vind dat mijn moeder, gezien al het werk wat ze doet, het heel goed doet."

10. Spijkerjasje van mams

ANP-57122101.jpg

Tijdens Koningsdag in Groningen droeg Alexia het spijkerjasje dat haar moeder in 2004 ook al eens in Groningen had gedragen.

11. Brekebeentje

ANP-40929034.jpg

Drie jaar geleden ging het mis op de ski-piste in het Oostenrijkse Lech: Alexia brak haar rechter bovenbeen. Vervolgens werd ze hier ook aan geopereerd. 

12. Tentoongesteld

portretfoto-prinses-alexia-2017.jpg

In 2018 maakte fotograaf Erwin Olaf een serie portretfoto's in het Koninklijk Paleis op de Dam. De foto's van de koning, koningin en de prinsessen werden eerst in het Groninger Museum tentoongesteld, en later in Gemeentemuseum Den Haag. 

13. Brugpieper

ANP-52826913.jpg

In 2017 ging prinses Alexia voor het eerst naar de middelbare school, op de fiets. Dat werd met deze foto vastgelegd door haar vader koning Willem-Alexander.

14. Vlagloos

vlag-oranje-wimpel.jpg

Als oudere zus Amalia jarig is, krijgen alle gebouwen van de Rijksoverheid een vlag met Oranje wimpel. Op de verjaardag van Alexia is dit niet het geval: dat komt omdat zij niet de eerste is in lijn voor de troonopvolging.

15. Soldaat van Oranje

Het koningspaar nam prinses Alexia voor haar tiende verjaardag mee naar de musical 'Soldaat van Oranje'. Dat deden ze eerder ook al bij Amalia. Ariane heeft inmiddels, als het goed is, ook deze populaire musical gezien.

16. Hockey

Alexia-hockeyteam.jpg

De prinsessen zijn gek op hockey, ook prinses Alexia beoefent deze sport fanatiek. In 2014 mocht zij met haar zussen op de foto met het toenmalig nationale dameselftal. De foto werd door de koning zelf gemaakt.

Foto's: ANP en RVD

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--