Ga naar submenu Ga naar zoekveld

205 jaar koninkrijk gevierd in Den Haag

22 september 2020 · Leestijd 2 min

205 jaar geleden besteeg koning Willem I de troon en werd ons land weer een monarchie. Gisteren werd dit jubileum gevierd met een kranslegging bij Plein 1813 in Den Haag, georganiseerd door Stichting Creatief Onderwijs.

Plein 1813 is een plein in het centrum van Den Haag. Op het plein staat een monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon en het begin van de Nederlandse onafhankelijkheid met de komst van koning Willem I. De kransen werden gelegd aan de stadszijde, die versierd is met een beeltenis van Willem I die de eed aflegt.  Bij aankomst kregen de gasten allemaal per huishouden een oranje paraplu om de anderhalve meter afstand te waarborgen.

Tijdens de bijeenkomst werd het boek ‘Van Stadhouder tot Koning’ overhandigd. Hierin wordt een toneelstuk beschreven dat de totstandkoming van ons koninkrijk aan de hand van de geschiedenis van de Oranjes verbeeldt. Die waren vanaf 1559 stadhouders, en vanaf 1814 de vorsten van wat nu Nederland is.

De laatste scène van het stuk werd vervolgens een paar meter verderop, in het Museum Sophiahof, gespeeld in bijzijn van de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen. Ook voormalig ministers Bruno Bruins en Laurens Jan Brinkhorst, de vader van prinses Laurentien, waren hierbij aanwezig. De burgemeester nam het eerste exemplaar van het boek ‘Van Stadhouder tot Koning’ in ontvangst.  

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--