Ga naar submenu Ga naar zoekveld

43 jaar gevangenisstraf voor majesteitsschennis in Thailand

19 januari 2021 · Leestijd 2 min

Het strafhof in Bangkok heeft dinsdag een vrouw tot 87 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor majesteitsschennis. Omdat de vrouw schuld bekende is de uiteindelijke straf gehalveerd tot 43 jaar en zes maanden. Het is de hoogste straf voor het delict die in Thailand ooit is uitgesproken. Het vorige record dateerde uit 2017 en was 35 jaar.

Tegen de nu 64-jarige Anchan Preelert waren maar liefst 29 aanklachten wegens majesteitsschennis ingediend voor het tussen 2014 en 2015 op sociale media delen van geluidsfragmenten waarin kritiek werd geleverd op koning Bhumibol. Op elk van de 29 klachten stond een wettelijke minimumstraf van drie jaar en een maximumstraf van vijftien jaar. De rechtbank kon haar dan ook niet minder dan 87 jaar gevangenisstraf geven.

De strenge wet op majesteitsschennis is de laatste maanden ook gebruikt tegen demonstrerende studenten die het opstappen van de regering en hervorming van de monarchie hebben geëist. Inmiddels zijn al meer dan veertig betogers aangeklaagd, vaak meerdere malen. De hoge straf voor Anchan Preelert moet volgens mensenrechtenadvocaten als afschrikwekkende waarschuwing dienen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--