Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 onderwerpen die aan bod komen in de docu over prinses Anne

30 juli 2020 · Leestijd 5 min

Prinses Anne wordt bijna 70 jaar, en daarom werd ze een jaar lang gevolgd voor een documentaire. Die werd gisterenavond op de Britse zender ITV uitgezonden. Dit zijn 5 onderwerpen die de revue passeerden en waar Anne haar ongezouten mening over gaf. Een eigenschap die ze heeft geërfd van haar vader prins Philip.

1. Social media

Volgens de Britse prinses Anne maken social media het leven voor de jongere generatie van de koninklijke familie alleen maar moeilijker. 

Anne meent dat de druk die jongere leden van het Britse koningshuis ervaren door sociale media alleen maar wordt vergroot. "Die druk is altijd groter, want daar zijn de media in geïnteresseerd en dat is soms lastig om mee om te gaan", meent ze.

De Princess Royal, die op 15 augustus jarig is, ziet veel verschillen het 'echte' leven. "In mijn tijd had je nog geen social media. Dus het heeft het waarschijnlijk moeilijker gemaakt. Met online technologie is in contact blijven één ding, maar het is niet hetzelfde. De mogelijkheid om mensen te ontmoeten maakt het verschil. Ik weet wat Twitter is, maar ik zou er niet bij in de buurt komen, zelfs al word ik betaald. Maar dat is een andere kwestie."

2. Eerste Zoom-call

In de documentaire krijgen we ook te zien hoe Anne haar moeder koningin Elizabeth assisteerde bij haar eerste Zoom-call. De prinses leerde haar moeder over het internetfenomeen.

Het eerste Zoom-gesprek van de Queen was met Anne en vier zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis voor hun familie hebben gezorgd. Elizabeth wordt als laatste aan het gesprek toegevoegd.

"Goedemorgen daar in Windsor", begint Anne als haar moeder op beeld verschijnt. "Als het goed is zie je nu zes mensen op je scherm." De Queen is er echter nog niet helemaal van overtuigd. "Ik zie er in ieder geval vier", zegt ze. "Nou mij heb je niet nodig, je weet hoe ik eruit zie", reageert Anne gevat.

De clip, die door ITV-journalist Chris Ship op Twitter werd gedeeld, kan rekenen op veel enthousiaste reacties van kijkers. De hele documentaire Anne: The Princess Royal at 70 wordt woensdag ter ere van Anne's 70e verjaardag uitgezonden.

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

3. Thuislessen

Anne met haar dochter Zara Tindall op de Olympische Spelen in 2012.
Anne met haar dochter Zara Tindall op de Olympische Spelen in 2012.

Prinses Anne deed tijdens de coronalockdown een poging haar kleinkinderen les te geven, vertelt ze in de documentaire. Zij waren echter niet zo onder de indruk van haar methode en gingen niet in op haar aanbod. 

Annes vier kleindochters konden eerder dit jaar ook wekenlang niet naar school vanwege de uitbraak van het coronavirus. "Ze hadden te maken met dezelfde uitdagingen waar iedereen mee te maken had bij thuisscholing. Dat is een uitdaging waar je je ook bevindt", zegt de prinses.

De Princess Royal bedacht om het voor haar kleinkinderen leuker te maken wat lessen, zonder succes. "Ik had aangeboden om buiten wat te leren, maar tot nu toe heeft niemand me daaraan gehouden."

Toen Anne jong was kreeg ze ook buiten les, plukte ze dingen en onderzocht ze die daarna thuis. "Ik denk niet dat iemand dat nog doet. Ik dacht: het is wellicht een goed idee als we dat weer gaan doen." Maar haar kleindochters zijn er niet op teruggekomen, voegt de prinses er lachend aan toe.

4. Kapsel

Erin_Doherty.jpg

Ook laat Anne zich uit over de Netflix-serie The Crown, waar ze een aantal afleveringen van heeft bekeken om te zien hoe actrice Erin Doherty het ervan afbrengt in de rol van Anne. De nieuwsgierigheid van de dochter van koningin Elizabeth was gewekt door een interview dat ze had gelezen. Erin Doherty vertelde daarin dat ze soms wel twee uur nodig had om het haar en make-up juist te krijgen.

"Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat het zo lang duurt?", meende prinses Anne. "Ik heb zelf niet meer dan tien of vijftien minuten nodig om mijn haar te doen."

5. Werk

Prinses Anne is niet van plan minder te gaan werken wanneer ze volgende maand 70 wordt. "Afbouwen? Ik dacht dat ik dat al had gedaan", grapte Anne. "Ze zou niet weten hoe", wist haar dochter Zara.

Die voegde er samen met haar broer Peter aan toe dat er voor hun moeder ook geen voorbeelden zijn van familieleden die het na hun zeventigste rustiger aan zijn gaan doen. Zara en Peter noemden geen namen, maar Annes moeder koningin Elizabeth is op haar 94e nog steeds aan het werk en vader prins Philip (99) is pas drie jaar geleden gestopt. "Ik wens degene die werkvermindering met haar wil bespreken veel geluk", aldus Zara.

Prinses Anne heeft de afgelopen maanden noodgedwongen meer tijd thuis in Gatcombe Park in Gloucestershire doorgebracht dan ooit, zoals ze zelf vertelde in de documentaire. Dat vond ze niet makkelijk, omdat de moderne communicatiemiddelen het persoonlijk contact en de echte interactie met mensen niet kunnen vervangen. "Maar ze heeft niet stilgezeten. Ze gaat elke dag paardrijden, wandelt met de honden, bemoeit zich met de boerderij", aldus Zara en Peter, die zelf vlakbij wonen.

Anne kwam in het televisieportret, waarin ze ook in een tank crosst tijdens een visite aan de huzaren in Estland, naar voren als de prinses 'zonder franje, recht voor zijn raap' zoals de Britten die kennen, maar een enorm werk-ethos. Waar de Oranjes bijvoorbeeld maximaal twee werkbezoeken op een dag afwerken, propt zij er gemakkelijk vier of vijf op een dag, met een liefdadigheidsreceptie of diner in de avond. Wanneer ze de uitreiking van koninklijke onderscheidingen voor haar rekening neemt, klagen officials in Buckingham Palace dat ze daarvoor te veel tijd neemt. Anne wil echter een langer praatje maken met de gedecoreerden en inmiddels is het tijdschema daarop aangepast.

Volgens tweede echtgenoot vice-admiraal Sir Tim Laurence wordt Anne ten onrechte alleen maar vergeleken met haar vader prins Philip. Hij ziet ook veel overeenkomsten met de Queen. "Ze hebben beiden veel humor."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--