Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 dingen die je nog niet wist over prinses Beatrice

8 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Vandaag is ze jarig, en vorige maand trouwde ze in het geheim met haar grote liefde. Beatrice van York, de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Wat weten we eigenlijk van haar?

1. Verliefd..verloofd...getrouwd!

In september 2019 wordt het nieuws wereldkundig gemaakt dat prinses Beatrice verloofd is met zakenman Eduardo Mapelli Mozzi. Hij heeft uit een eerdere relatie een zoontje, Christopher Woolf (ook wel ‘Woolfy genoemd’). Beatrice had tot 2016 een relatie met Dave Clark, die in totaal tien jaar duurde. 

Het stel plant op 29 mei te gaan trouwen, maar door de coronacrisis kan dit niet doorgaan. Daarom besluit het stel op 17 juli in het geheim te trouwen. Dat gebeurt in de All Saints Chapel in Windsor. 

2. De oudste thuis

ANP-361276575.jpg

Op 8 augustus 1988 wordt ze geboren in Londen als eerste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Ze is het vijfde kleinkind van koningin Elizabeth. Twee jaar na haar wordt haar zusje Eugenie geboren. 

3. Dyslexie

ANP-363156601.jpg

Als ze zeven jaar is, wordt Beatrice gediagnosticeerd met dyslexie. Lezen vindt ze als kind verschrikkelijk, totdat ze de boeken over Harry Potter van J.K. Rowling ontdekt. Inmiddels geeft ze regelmatig lezingen over haar dyslexie en is ze beschermvrouwe van een dyslexiecentrum. 

4. Woonpaleis

ANP-367154940.jpg

De prinses woont in St. James’s Palace, een woonpaleis in het centrum van Londen. Onder meer haar tante prinses Anne woont hier ook. 

5. Vernoemd naar...

ANP-357468103.jpg

Beatrice is vernoemd naar het jongste kind van koningin Victoria (1819-1901). Een vrouw met een bijzondere geschiedenis. Op haar veertiende overleed haar vader prins Albert, waardoor Victoria erg naar haar jongste dochter toetrok. Zo sterk, dat ze eigenlijk niet wilde dat ze ooit zou trouwen. Uiteindelijk deed ze dat toch, met prins Henry van Battenberg. 

6. Troonopvolging

ANP-374451517.jpg

Sinds de geboorte van Archie Mountbatten-Windsor (de oudste zoon van prins Harry en Meghan) is de plaats van de troonopvolging voor Beatrice weer een plekje opgeschoven. Ze is nu negende in lijn van de troonopvolging. Toch voert ze -net als haar zusje Eugenie- geen officiële koninklijke taken uit in naam van de koningin, zoals de prinsen William en Harry dat bijvoorbeeld wel doen. Wel is ze altijd aanwezig bij belangrijke koninklijke gebeurtenissen zoals Trooping the Colour.

7. Baan

ANP-316405051.jpg

Beatrice studeert vanaf 2000 geschiedenis aan de St. George’s School in Ascot en later op het Goldsmith's College in Londen. Ook volgde ze vakken over drama en film. Nu werkt ze bij een Amerikaans softwarebedrijf.  

8. Social media

ANP-315599239.jpg

Zoals veel andere royals kunnen we ook prinses Beatrice volgen op sociale media. Anders dan haar zusje Eugenie is ze niet actief op Instagram. Wel op Twitter, onder de naam @yorkiebea

9. Acteerdebuut

ANP-356705827.jpg

Meespelen in een film, dat heeft niet elke royal gedaan. Prinses Beatrice wel: zij speelde een bescheiden rolletje mee in The Young Victoria, een film uit 2009 over koningin Victoria met Emily Blunt in de hoofdrol. Beatrice schitterde in haar rol als hofdame. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--