Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Aartsbisschop Justin Welby over het geloof van The Queen

18 september 2022 · Leestijd 4 min

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, heeft een interview gegeven over het geloof van koningin Elizabeth. Gedurende haar leven had hij verschillende keren ontmoetingen en gesprekken met haar over het geloof.

"Het voelt alsof, ik denk voor heel veel mensen over de hele wereld en met name in het Verenigd Koninkrijk, dat een deel van ons leven waarvan we dachten dat het voor altijd is nu voorbij is", vertelt Welby. "In dat opzicht is het een enorme verschuiving in de wereld in hoe we dingen zien en begrijpen. Ik denk dat veel mensen niet alleen een gevoel van verdriet ervaren, maar ook onzekerheid over wat blijvend is".

Op de vraag wat de aartsbisschop zou willen zeggen tegen mensen die nu verdrietig zijn over het verdriet van The Queen, zegt Welby: "De afgelopen maanden hebben twee Bijbelgedeelten me enorm aangesproken. Een daarvan was waar Jezus zegt: ik kom om overvloedig en overlopend leven te brengen. Ik denk dat we in de Queen een overstromend leven zagen. Dat was niet omdat ze koningin was, het was omdat haar voeten op een nog stevigere rots stonden omdat ze koningin waren, wat de rots van haar geloof was. Het gevoel van uithoudingsvermogen en duurzaamheid van de koningin was niet van haar afhankelijk en dat wist ze maar al te goed. Het hing af van God die haar ondersteund. De tweede passage waar ik aan denk is waar een schrijver in het Nieuwe Testament zegt: Ondanks al je lijden, is er hoop voor jou. De koningin liet ons constant de zin van het leven zien. De was vrolijk, humoristisch en het leven was volmaakt. Zelfs in de annus horribilis (het jaar waarin twee kinderen gingen scheiden, red.), zoals ze het zo perfect samenvatte, het moeilijkste jaar, mogelijk van haar regering. Haar leven was vol, maar ze verloor nooit de hoop, zelfs niet op slechte momenten. Ik heb natuurlijk met haar gesproken na de dood van de hertog van Edinburgh en heb tijd met haar doorgebracht. Er was een vaste hoop in haar leven. Dat is het tweede woord, overvloed en hoop. Die zijn er nog steeds."

Lees verder onder de foto van Justin Welby.

Justin_Welby_aartbisschop

Daarnaast benadrukt Welby de enorme dienst van de koningin aan Engeland, en als hoofd van de Church of England. "Als dit interview zes uur zou duren, zouden we de aard van haar dienst niet uitputten. Ik denk dat een deel van haar geweldige inzet ingezet was. Een voormalig premier heeft eens in een gesprek gezegd dat er maar één persoon in de wereld is met wie hij kon praten, precies kon zeggen wat hij dacht en voelde, en waar hij honderd procent zeker wist dat het nooit verder zou gaan en dat was Hare Majesteit. Ik ben er absoluut zeker van dat dit ook zo zou zijn voor Zijne Majasteit. Dit was een verborgen dienst. Ze was een plaats van vertrouwen en verzamelde wijsheid."

Die wijsheid zag hij nog in een gesprek met de koningin afgelopen zomer. "We hadden het over een bepaalde persoon en ze zei dat het haar nogal deed denken over een ontmoeting met een wereldleider in de jaren '60, en het was een perfecte vergelijking. Er was dat diepe gevoel van wijsheid dat werd gegeven in dienst van het land. Daarnaast waren er ook de honderden evenementen die ze bijwoonde. Iedereen met wie ze sprak, had het gevoel dat zij de enige persoon daar waren. Ze keek nooit over hun schouders om te zien wie er nog interessanter was. Iedereen kreeg haar aandacht."

Jutin_Welby_Philip2.jpg
Justin_Welby_prince_philip.jpg

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--