Dit is het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië
Een Arabisch sprookje
Koning Abdullah en koningin Rania zijn al 30 jaar stapelgek op elkaar. Hoe hebben de twee elkaar ontmoet en was het liefde op het eerste gezicht? Je leest hier het liefdesverhaal van het koningspaar uit Jordanië.
Op 31 augustus 1970 begint in Koeweit het Arabische sprookje van Rania Al Yassin, dochter van kinderarts Faisal en moeder Ilham. Haar Palestijnse ouders bieden hun dochter een goed leven en zijn een voorbeeld voor de jonge Rania. Ze is een ijverige leerling en gaat naar de New English School in Koeweit-Stad.
Lees verder onder de foto.
Ze is ambitieus en gaat studeren aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. In 1991 behaalt ze hier haar academische graad Bedrijfseconomie. Met dit diploma ligt de wereld aan haar voeten.
Lees verder onder de foto.
Op de vlucht
Maar dan slaat in datzelfde jaar het noodlot toe: de Golfoorlog barst los en Rania’s familie vlucht vanuit Koeweit naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Rania is dan twintig jaar oud en bezit niet alleen een goed stel hersens, maar is ook nog eens bloedmooi. Dat laatste zorgt ervoor dat ze meer dan eens gevraagd wordt om model te worden. Maar Rania heeft andere ambities: ze droomt van een carrière in het bedrijfsleven. Na een eerste baan bij Citibank, een grote bank, gaat ze aan de slag bij Apple. Een keuze die haar leven voorgoed zal veranderen.
Lees verder onder de foto.
Liefde op het eerste gezicht
Op een dag wordt Rania door een collega bij Apple uitgenodigd voor een etentje met vrienden. Een van de gasten is (toen nog) prins Abdullah, zoon van regerend koning Hussein en een behoorlijke charmeur. Abdullah werkt als generaal in het leger en is een echte snelheidsduivel: hij vliegt helikopters, springt uit vliegtuigen en heeft een voorliefde voor snelle auto’s. Een groter contrast met de serieuze en gefocuste Rania is haast niet mogelijk. Toch was het voor allebei liefde op het eerste gezicht. Of zoals Abdullah het later verwoordde: “Vanaf het moment dat Rania binnen kwam lopen, wist ik het. Het was liefde op het eerste gezicht.”
Lees verder onder de foto.
Er is geen houden meer aan: Abdullah verovert Rania’s hart met avontuurlijke motorritjes door de woestijn en spectaculaire helikoptervluchten. Rania valt als een blok voor Abdullahs humor en nuchterheid. Gezien zijn koninklijke achtergrond kan ze vooral dat laatste waarderen. De twee geliefden lijken voor elkaar gemaakt: dankzij Abdullahs tomeloze enthousiasme kruipt Rania meer en meer uit haar schulp en door toedoen van Rania wordt Abdullah een beetje serieuzer.
Lees verder onder de foto.
Een sprookjeshuwelijk
Twee maanden na de eerste ontmoeting rijdt koning Hussein zijn zoon Abdullah naar Rania’s ouders om hun om haar hand te vragen. Met de ogen van koning Hussein en van haar eigen familie op haar gericht, zegt Rania volmondig ja. Drie maanden later trouwt het jonge stel in Amman. Ze kennen elkaar dan (pas) vijf maanden.
Lees verder onder de video.
Een groot gezin
Rania en Abdullah zouden nooit koning en koningin gaan worden; de rol van toekomstig koning was weggelegd voor de broer van koning Hussein. Hij was wettelijk gezien de eerste in lijn voor de troon. Rania en Abdullah kunnen zich dus volop richten op hun jonge gezin: een jaar na de bruiloft wordt hun zoontje Hussein geboren. In de jaren daarna krijgen Abdullah en Rania nog een zoon en twee dochters. Prinses Iman, prinses Salma en prins Hashem.
Lees verder onder de foto's.
Tóch koning en koningin van Jordanië
Maar dan ineens neemt het leven van het jonge gezin een onverwachte wending. In 1999 besluit koning Hussein –die dan al enkele jaren ziek is- dat niet zijn broer, maar zijn zoon Abdullah troonopvolger zal worden. Drie weken later overlijdt koning Hussein. Abdullah en Rania worden niet veel later koning en koningin van Jordanië. Rania is dan pas 28 jaar.
Lees verder onder de foto.
Ondanks deze onverwachte wending vervullen Rania en Abdullah hun rol op een inspirerende manier. Rania zet zich al jaren in voor verschillende goede doelen en specifiek voor de modernisering van het onderwijs in Jordanië. Doordat ze al op jonge leeftijd besluit om geen hoofddoek te dragen, is ze een rolmodel voor veel Arabische meisjes.
Lees verder onder de foto.
Nog een geslaagd Jordaans huwelijk
Nu verwacht je natuurlijk een ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar passender nog is om het verhaal van Rania en Abdullah af te sluiten met ‘Van een huwelijk komt een huwelijk’. Twee zelfs. Want niet alleen de oudste zoon van Rania en Abdullah -kroonprins Hussein- heeft zijn geliefde Rajwa ten huwelijk gevraagd en is dit jaar feestelijk getrouwd.
Lees verder onder de foto.
Ook oudste dochter Iman trouwde recent met haar droomprins Jameel.
Lees verder onder de foto.
Zo zie je maar weer: het succesvolle huwelijk van ouders Abdullah en Rania zorgt ook voor succesvolle huwelijken van hun kinderen. Hiermee is het Arabische sprookje nog lang niet ten einde.
Liever bewegend beeld zien? In onze uitzending van 9 september vind je het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania terug. Heb je de uitzending gemist? Je kunt de beelden altijd terugkijken via NPO Start.
Foto's: ANP