Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië

Een Arabisch sprookje

7 september 2023 · Leestijd 5 min

Koning Abdullah en koningin Rania zijn al 30 jaar stapelgek op elkaar. Hoe hebben de twee elkaar ontmoet en was het liefde op het eerste gezicht? Je leest hier het liefdesverhaal van het koningspaar uit Jordanië.

Op 31 augustus 1970 begint in Koeweit het Arabische sprookje van Rania Al Yassin, dochter van kinderarts Faisal en moeder Ilham. Haar Palestijnse ouders bieden hun dochter een goed leven en zijn een voorbeeld voor de jonge Rania. Ze is een ijverige leerling en gaat naar de New English School in Koeweit-Stad.

Lees verder onder de foto.

rania-1987
1987: Rania met klasgenoten.

Ze is ambitieus en gaat studeren aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. In 1991 behaalt ze hier haar academische graad Bedrijfseconomie. Met dit diploma ligt de wereld aan haar voeten. 

Lees verder onder de foto.

rania-1991
1991: Rania slaagt bij aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro.

Op de vlucht

Maar dan slaat in datzelfde jaar het noodlot toe: de Golfoorlog barst los en Rania’s familie vlucht vanuit Koeweit naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Rania is dan twintig jaar oud en bezit niet alleen een goed stel hersens, maar is ook nog eens bloedmooi. Dat laatste zorgt ervoor dat ze meer dan eens gevraagd wordt om model te worden. Maar Rania heeft andere ambities: ze droomt van een carrière in het bedrijfsleven. Na een eerste baan bij Citibank, een grote bank, gaat ze aan de slag bij Apple. Een keuze die haar leven voorgoed zal veranderen.

Lees verder onder de foto.

rania-1990
Rania in 1990.

Liefde op het eerste gezicht

Op een dag wordt Rania door een collega bij Apple uitgenodigd voor een etentje met vrienden. Een van de gasten is (toen nog) prins Abdullah, zoon van regerend koning Hussein en een behoorlijke charmeur. Abdullah werkt als generaal in het leger en is een echte snelheidsduivel: hij vliegt helikopters, springt uit vliegtuigen en heeft een voorliefde voor snelle auto’s. Een groter contrast met de serieuze en gefocuste Rania is haast niet mogelijk. Toch was het voor allebei liefde op het eerste gezicht. Of zoals Abdullah het later verwoordde: “Vanaf het moment dat Rania binnen kwam lopen, wist ik het. Het was liefde op het eerste gezicht.”

Lees verder onder de foto.

Rania_Abdullah_1993
1993: De bruiloft van Rania en Abdullah.

Er is geen houden meer aan: Abdullah verovert Rania’s hart met avontuurlijke motorritjes door de woestijn en spectaculaire helikoptervluchten. Rania valt als een blok voor Abdullahs humor en nuchterheid. Gezien zijn koninklijke achtergrond kan ze vooral dat laatste waarderen. De twee geliefden lijken voor elkaar gemaakt: dankzij Abdullahs tomeloze enthousiasme kruipt Rania meer en meer uit haar schulp en door toedoen van Rania wordt Abdullah een beetje serieuzer.

Lees verder onder de foto.

Trouwen Rania en Abdullah

Een sprookjeshuwelijk

Twee maanden na de eerste ontmoeting rijdt koning Hussein zijn zoon Abdullah naar Rania’s ouders om hun om haar hand te vragen. Met de ogen van koning Hussein en van haar eigen familie op haar gericht, zegt Rania volmondig ja. Drie maanden later trouwt het jonge stel in Amman. Ze kennen elkaar dan (pas) vijf maanden.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een groot gezin

Rania en Abdullah zouden nooit koning en koningin gaan worden; de rol van toekomstig koning was weggelegd voor de broer van koning Hussein. Hij was wettelijk gezien de eerste in lijn voor de troon. Rania en Abdullah kunnen zich dus volop richten op hun jonge gezin: een jaar na de bruiloft wordt hun zoontje Hussein geboren. In de jaren daarna krijgen Abdullah en Rania nog een zoon en twee dochters. Prinses Iman, prinses Salma en prins Hashem

Lees verder onder de foto's.

Koningin_Rania_met_haar_kinderen_Salma_Iman_en_Hoessein.jpg
Gezin_koningin_Rania.jpg
hussein-geboorte-1994
1994: De geboorte van Hussein.
Prinsen en prinsessen Jordanië met aanhang
Koningin Rania temidden van haar kinderen en aanhang.

Tóch koning en koningin van Jordanië

Maar dan ineens neemt het leven van het jonge gezin een onverwachte wending. In 1999 besluit koning Hussein –die dan al enkele jaren ziek is- dat niet zijn broer, maar zijn zoon Abdullah troonopvolger zal worden. Drie weken later overlijdt koning Hussein. Abdullah en Rania worden niet veel later koning en koningin van Jordanië. Rania is dan pas 28 jaar.

Lees verder onder de foto.

kroning-abdullah-rania
1999: Abdullah en Rania worden koning en koningin van Jordanië.

Ondanks deze onverwachte wending vervullen Rania en Abdullah hun rol op een inspirerende manier. Rania zet zich al jaren in voor verschillende goede doelen en specifiek voor de modernisering van het onderwijs in Jordanië. Doordat ze al op jonge leeftijd besluit om geen hoofddoek te dragen, is ze een rolmodel voor veel Arabische meisjes.

Lees verder onder de foto.

Koningin Rania deelt geregeld een kiekje van manlief op haar Instagram-account. De twee zijn samen sinds 1993 en trouwden binnen een jaar met elkaar!
Koningin Rania deelt geregeld een kiekje van manlief op haar Instagram-account. De twee zijn samen sinds 1993 en trouwden binnen een jaar met elkaar!.

Nog een geslaagd Jordaans huwelijk

Nu verwacht je natuurlijk een ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar passender nog is om het verhaal van Rania en Abdullah af te sluiten met ‘Van een huwelijk komt een huwelijk’. Twee zelfs. Want niet alleen de oudste zoon van Rania en Abdullah -kroonprins Hussein- heeft zijn geliefde Rajwa ten huwelijk gevraagd en is dit jaar feestelijk getrouwd. 

Lees verder onder de foto.

Rajwa en Hoessein bruiloft
2023: De bruiloft van kroonprins Hussein en Rajwa Al Saif.

Ook oudste dochter Iman trouwde recent met haar droomprins Jameel.

Lees verder onder de foto.

Iman en Jameel bruiloft 12-03-2023

Zo zie je maar weer: het succesvolle huwelijk van ouders Abdullah en Rania zorgt ook voor succesvolle huwelijken van hun kinderen. Hiermee is het Arabische sprookje nog lang niet ten einde. 

Liever bewegend beeld zien? In onze uitzending van 9 september vind je het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania terug. Heb je de uitzending gemist? Je kunt de beelden altijd terugkijken via NPO Start. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--