Achter de schermen bij de jaarlijkse fotosessie van de Oranjes
Het jaarlijkse fotomoment van ons koninklijk gezin. Jan Wagter van Blauw Bloed was erbij op het Zuiderstrand, bij strandtent La Cantina. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij zo'n evenement? Onze verslaggever neemt ons mee naar het traditionele fotomoment. "Zoals altijd was het leuk, maar de opzet zou een beetje anders kunnen, kijk maar naar België."
"We wisten als journalisten dat het van de weersomstandigheden zou afhangen. Bij regen zou de fotosessie worden verplaatst naar de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde, maar dat was gelukkig niet nodig. Op het strand begint dan het fotomoment zoals we dat al jaren kennen. We krijgen alle gelegenheid om te fotograferen en te filmen. De mediacode vereist wel dat de pers de familie buiten deze fotomomenten met rust laat."
Iedereen het gewenste plaatje
"Het koninklijk gezin luistert dan toch wel naar de wensen die geroepen worden door de fotografen. Ze willen het koningspaar een keer apart fotograferen, of juist hun dochters, en kan het hele gezin nog een keer in het zand gaan zitten? Ook aan die wens voldoen ze tot slot nog even, zodat de massaal aanwezige fotografen allemaal met het gewenste plaatje naar huis gaan."
Jan ging naar de fotosessie met cameraman Mike Rutten. "Hij is vanaf het eerste uur betrokken bij Blauw Bloed en weet daardoor precies welke momenten hij voor onze tv-uitzending vast moet leggen, bijvoorbeeld als de koning een van zijn dochters een knuffel geeft. Dat maakt het heel prettig om met hem samen te werken. Mike legt de leukste momenten vast, bijvoorbeeld als de koning even met een van zijn dochters knuffelt."
Na het maken van de foto's trekt het gezin zich even terug in de strandtent, waarschijnlijk om zich nog kort voor te bereiden op het beantwoorden van de vragen. "Je moet je vraag van tevoren indienen bij de Rijksvoorlichtingsdienst", legt Jan uit. "Ze nemen dan nog even door wat ze kunnen verwachten. Bijzonder was deze keer dat Alexia, die net 18 is geworden, voor het eerst bij het persgesprek aanwezig was."
"Eigenlijk is dit gesprekje het leukste, interessantste onderdeel van deze ontmoeting met het koninklijk gezin. Eigenlijk krijgen we ze te weinig te spreken", vindt Jan. "Ik vind dat we als journalisten te weinig die kans krijgen."
"Dat je die ene vraag vooraf moet indienen, moet je trouwens niet te letterlijk nemen", legt Jan uit. "Ik mag na die ene vraag best even doorvragen. Of ze er uitgebreid op reageren, hangt van het onderwerp af. Als ik iets over de beveiliging zou vragen, weet ik bij voorbaat al dat ze daar geen mededelingen over willen doen."
"Maar als je dus je die ene vraag mag indienen, of althans dat ene onderwerp aan de orde mag stellen, denk je daar wel even goed over na, ook omdat je de royals – zoals gezegd – niet vaak echt te spreken krijgt."
Lachen om vaders flauwe grappen
"Deze keer koos ik voor de humor en dat pakt heel goed uit. Kunnen de prinsessen nog wel lachen om de grappen van hun vader? We kennen koning Willem-Alexander immers als iemand die wel van een grapje houdt", zegt Jan, die bewust naar de grappen van de koning vroeg. "Want verder is het toch een universeel gegeven dat de vader in huis degene is die de flauwe grappen maakt; het verbaasde me niets dat dit ook in dit gezin het geval is."
Verder viel het Jan op dat het gezin iets langer dan normaal wegbleef tussen het maken van de foto's en het persgesprek. "Dit was toch Alexia's eerste keer en dan kan ik me goed voorstellen dat je het persmoment iets langer wilt voorbereiden."
Kan het anders?
"Maar eigenlijk was dit verder een tamelijk traditioneel persmoment, zoals ik er al veel heb meegemaakt. Deze traditie zou best een beetje opgeschud mogen worden. Zorg voor wat meer actie en interactie! Als journalisten zijn we natuurlijk 'Rupsje Nooitgenoeg' en willen we mooie beelden schieten, maar het kán ook wel een beetje anders. Het hele gezin houdt van paardrijden; kom dan ook eens een keer te paard aan op de plek van de fotosessie. Of ga het land in, zoals de Belgische royals doen, en maak er echt een uitje van. Dan gebeurt er iets in het contact met burgers, wat het leuker maakt om te volgen. Op die manier zouden ze echt een boost kunnen geven aan het traditionele fotomoment met de pers."
Bekijk de video!
Beeld: ANP