Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Adviseurs Juan Carlos praatten niet over belastingaangifte

5 januari 2021 · Leestijd 2 min

Financiële en juridische adviseurs van de Spaanse koning Juan Carlos die wisten van zijn geheime bankrekening in Zwitserland hebben hem nooit geadviseerd het daar geparkeerde geld aan te geven bij de Spaanse belastingdienst. Daar bemoeiden ze zich ook niet mee, blijkt uit het verslag van een verhoor van de Zwitserse aanklager Yves Bertossa waar de krant El País de hand op heeft weten te leggen.

De nu in Abu Dhabi verblijvende koning-emeritus opende in 2008 bij de bank Mirabaud een rekening op naam van de stichting Lucum. De inleg was 65 miljoen euro. Die had Juan Carlos cadeau gekregen van de toenmalige Saudische koning Abdullah.

De Zwitserse en Spaanse justitie onderzoeken nu of daar een tegenprestatie tegenover stond, zoals bijvoorbeeld hulp bij het verkrijgen van het contract voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Bertossa bekijkt of er sprake is van witwassen, waar de bank van wordt verdacht.

'Geen idee'

Op zijn vraag aan de adviseurs of ze ooit navraag hadden gedaan of de koning belasting had betaald over het geld, antwoordde iedereen min of meer hetzelfde: 'geen idee', 'nooit over gesproken', 'kan ik me niet herinneren'.

De rekening werd in 2012 opgeheven en het geld werd overgemaakt naar de Bahama's, met de toenmalige vriendin van Juan Carlos, Corinna Larsen, als ontvanger. Ook toen heeft de koning geen aangifte gedaan ondanks het feit dat Spanje toen net een belastingamnestie had afgekondigd. Hij vond het wel verstandig om het geld weg te halen uit Zwitserland.

Er zat automatische uitwisseling van (belasting)informatie tussen Zwitserland en Spanje aan te komen. "De aanwezigheid van die rekening was een tijdbom. Daar wilde hij vanaf", aldus Dante Canonica, destijds directeur van de Fundación Lucum.

Juan Carlos trad in 2014 af ten gunste van zijn zoon Felipe.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--