Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over de Belgische nationale feestdag

22 juli 2019 · Leestijd 3 min

Zondag vierde België de nationale feestdag. In het bijzijn van de koninklijke familie werd in Brussel een dankdienst gehouden, en er was een nationaal defilé.

De nationale feestdag begon in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waar de koninklijke familie bij aankomst werd toegejuicht. In de kerk werd een dankdienst gehouden (het Te Deum), traditioneel het startpunt van de feestelijkheden.

De Belgische prinses Elisabeth sprong ook zondag weer in het oog. Met haar ouders koning Filip en koningin Mathilde en broers en zus woonde de 17-jarige troonopvolgster de dankdienst bij op de nationale feestdag van België. Het stijlgevoel van Elisabeth wordt door de Belgische pers geroemd. 

De prinses koos, net als haar moeder, voor een jurk van Natan. "Een zijden jurk, crépon mousseline met bloemenprint, gesmokte kraag en opvallende mouwen in de kleur ecru", liet het Belgische modehuis, dat ook koningin Máxima tot haar vaste klanten rekent, weten aan koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter. Ook Elisabeths schoenen, torenhoge blauwe stiletto's, vielen op.

Lees verder onder de foto's.

Voor koningin Mathilde maakte Natan "een jurk met tailleriem in geborduurde guipure geglansd met zijde, met opstaande kraag en geknipte draden in de kleur terracotta". Mathilde koos voor een hoed van Fabienne Delvigne, de Belgische hoedenmaakster bij wie ook Máxima geregeld aanklopt. Delvigne maakte voor Mathilde een hoofddeksel van natuurlijke vezels, geïnspireerd op het bladmotief op de kant van haar jurk.

Ongelukje

Na de dankdienst volgde het 'volksblad': de familie ontmoet het publiek en schudt veel handen. Hierbij viel op dat prins Gabriël een ongelukje had gehad.De oudste zoon van koning Filip en koningin Mathilde verscheen zondag met zijn linkervoet in het gips bij de dankdienst ter gelegenheid van de nationale feestdag van België.

Wat er met Gabriëls voet is gebeurd, is niet bekend. De Belgische koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter houdt het op "vermoedelijk een sportongeval". De sportieve Gabriël, die volgende maand 16 jaar wordt, speelt onder meer hockey.

Lees verder onder de foto's. 

Eind vorig jaar zat Gabriëls rechtervoet in het gips, zo was te zien toen het koninklijke gezin het kerstconcert bij het Koninklijk Paleis bijwoonde. Het ging destijds om een "kleine blessure", maar hoe de prins die had opgelopen, bleef onbekend.

Defilé

Rond 16.00 uur bracht koning Filip het nationaal defilé op gang. Op het Paleizenplein in Brussel werd de koning ontvangen door de burgemeester van Brussel en enkele oud-strijders. Na een inspectie van de deelnemende troepen ging het militaire en civiele defilé van start.

Het defilé, met troepen te voet, veteranen, de marine en een luchtshow, werd geopend door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. Thema dit jaar is de viering van de Belgische bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd rijden mee, meldt Belga. Het gaat onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1. Na het militaire defilé volgt het civiele gedeelte, waaraan onder meer politie, brandweer, douane en het Rode Kruis deelnemen.

Het defilé trok traditiegetrouw langs het Koninklijk Paleis, waar leden van de koninklijke familie de stoet volgen. Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen zaten op de eretribune. In de tent ernaast was ruimte voor prins Laurent, prinses Claire, prinses Astrid en prins Lorenz. In Brussel waren zo'n 100.000 mensen aanwezig om het defilé te volgen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--