Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over de laatste dag van het staatsbezoek in Griekenland

2 november 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdag tijdens het staatsbezoek aan Griekenland de klimaatverandering en de situatie van boeren in Nederland aangehaald. Dat deed hij tijdens een conferentie over duurzaamheid en landbouw in Thessaloniki.

"Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de Hollandse polders en de Griekse heuvels. Maar het onderliggende probleem waarmee we kampen, komt overeen: de agrarische sector loopt tegen grenzen aan", zei de koning tegen de genodigden. "Tenminste, als we doorgaan op de oude manier." Volgens de koning weet iedereen wat de grootste oorzaak van dit probleem is: klimaatverandering.

Volgens de University of Thessaly is Griekenland de afgelopen tien jaar ruim 10 procent van de bruikbare landbouwgrond kwijtgeraakt door verdroging en andere effecten van klimaatverandering. "Hier in Griekenland worstelen tienduizenden boeren daarmee. Mijn hart gaat uit naar al die ondernemers die hun bedrijf - dat vaak al generaties lang in de familie is - in gevaar zien komen", aldus de koning.

Hij benadrukte ook dat dit zeker niet alleen een Grieks probleem is, maar dat ook Nederlandse boeren met dergelijke problemen te maken krijgen. De koning is blij dat Griekenland het voorbeeld van Nederland volgt met de overgang naar een groene economie, maar andersom kan ook Nederland volgens hem nog een hoop leren van Griekenland. "Bijvoorbeeld als het gaat om het behoud van het karakter van het landschap en het contact met de natuur."

Wandeling

Het paar maakte woensdag ook een wandeling door het centrum van de stad. Zo wandelden de koning en de koningin langs de Grieks-Orthodoxe Sint Dimitrios Kerk, de Romeinse Agora, de Ottomaanse Bey Hamam en het Aristotelous-plein. Daar kregen ze uitleg over de Joodse geschiedenis van Thessaloniki.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander Máxima wandelen in Griekenland
Koningspaar Orthodoxe kerk
ANP-457109755

Fietstocht

Het koningspaar heeft zich op de laatste dag op een typisch Nederlandse manier verplaatst door Thessaloniki. Willem-Alexander en Máxima stapten samen met onder anderen staatssecretaris Eric van der Burg en burgemeester Konstantinos Zervas op de fiets.

Lees verder onder de foto.

Koningspaar fietsen Griekenland

De koning en koningin fietsten naar de Witte Toren, een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Het monument en museum worden vaak als symbool voor de stad gebruikt. Bij de toren namen de koning en koningin een moment om te poseren voor de pers.

Lees verder onder de foto.

Koningspaar Witte Toren

Ook werden ze opgewacht door Nederlandse vrouwen, die hadden gehoord van de komst van het paar. De vrouwen maakten een selfie met de koningin en spraken over Thessaloniki, de stad waar ze wonen. "Is het fijn wonen?", vroeg de koningin aan hen. Ze spraken verder over het werk en het leven van de vrouwen. Eén van hen werkt bij een Griekse olijfboer. "We hopen wel dat we op landbouwgebied wat meer gaan samenwerken", sloot Máxima af. "Het is wel nodig."

Máxima selfie Griekenland

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--