Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over de uitvaarten van de Oranjes

11 april 2019 · Leestijd 2 min
De witte begrafenisauto van koningin Wilhelmina.
De witte begrafenisauto van koningin Wilhelmina.

Koninklijke bruiloften, dopen en dus ook uitvaarten: als publiek kunnen we deze gebeurtenissen live via televisie of internet volgen. Maar hoe ging een koninklijke uitvaart er vroeger aan toe? Dat is te lezen in het nieuwe boek Koninklijk afscheid

Oranjekenner David Hakkenberg zocht alles uit over de koninklijke uitvaarten sinds 1815. Toen ontstond het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.  Het boek behandelt de uitvaarten van alle vorsten en prinsen-gemaal sindsdien. Van koningin Anna Paulowna tot koningin Juliana, van prins Hendrik tot prins Bernhard.

In het boek is van elke royal een korte biografie opgenomen. Daarna volgt een uitgebreidere beschrijving van de uitvaart, met meer details. Zo is er te lezen dat voor de begrafenis van koningin Wilhelmina een lijkwagen van het merk Austin (editie Princess) werd gebruikt. Die werd speciaal wit gespoten omdat het de wens van de koningin was dat de begrafenis wit zou zijn.

Live lezing

koninklijkafscheid.jpg

Daarnaast is de rouwdienst beschreven, met meer informatie over de voorgangers, welk Bijbelgedeelte werd gelezen en de keuze van de liederen. Koningin Wilhelmina had bij hofprediker Johan Frederik Berkel uit Apeldoorn bijvoorbeeld de volgende wens neergelegd: ‘Allesbeheerschend moet zijn het geheele volk zooveel mogelijk bewust te maken van de leiding van God in zijn bestaan’. En ze wilde graag dat de predikant in zijn preek Willem van Oranje, haar moeder en echtgenoot prins Hendrik op een of andere manier zou benoemen.

Donderdagavond 11 april wordt het boek gepresenteerd in Apeldoorn, en zal Paul 'Polygoonjournaal' Rem een lezing geven. Die is live te volgen op deze pagina!

Koninklijk Afscheid. Auteur: David Hakkenberg, m.m.v. dr. Leon van den Broeke. Uitgeverij De Banier, Apeldoorn. 29,95 euro.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--