Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over koningin Máxima in de Verenigde Staten

7 september 2022 · Leestijd 3 min

San Francisco heeft koningin Máxima dinsdag hartelijk welkom geheten in de wijk Castro. De koningin bezoekt in de wijk onder meer het GLBT Historical Society Museum, waar de geschiedenis van de Amerikaanse lhbti's is gedocumenteerd. Het is het eerste grote programmaonderdeel van haar werkbezoek aan de Verenigde Staten.

Op de pui van een theater in Castro stond de tekst "Warm welcome to one more queen in Castro!" te lezen. De straten van Castro zijn versierd met regenboogvlaggen. Bij aankomst in Castro werd Máxima verwelkomd door tientallen bewoners van de wijk, velen met een Nederlands vlaggetje in de hand.

ANP-454181212

Máxima, gekleed in een roze ensemble, nam kort de tijd om de wachtende fans te begroeten. Meerdere mensen riepen haar toe koning Willem-Alexander beterschap te wensen. De koning reist niet mee vanwege een longontsteking. Máxima bedankte de aanwezigen voor hun gelukwensen en meldde dat het beter gaat met haar echtgenoot. "Hij doet jullie allemaal de groeten", voegde zij daar nog aan toe.

Máxima Castro
De koningin spreekt in de wijk Castro met een vertegenwoordiger van de LHBTI-gemeenschap.

Voordat Máxima naar Castro afreisde, hees zij op het balkon van het stadhuis van San Francisco de Nederlandse vlag. Zij deed dit samen met burgemeester London Breed.

Lees verder onder de foto.

ANP-454183839

Goede samenwerking

Later op de dag ondertekende Máxima een document waarin zij de wens uitspreekt voor meer samenwerking tussen Nederland en Californië. In een toespraak beklemtoonde Máxima de grote overeenkomsten tussen de Amerikaanse staat en Nederland. "We hebben een grote verwantschap op basis van gezamenlijke waarden als het gaat om mensenrechten, diversiteit, inclusie en meer gelijkheid." Ook prees de koningin de grote klimaatambities van Californië: "We werken al tien jaar veel samen en delen onze ambities op dit vlak."

ANP-454192378

Máxima stelde met klem dat grote crises in de wereld alleen kunnen worden opgelost door meer samen te werken. "Wij Nederlanders zijn heel blij met partners waarmee we kunnen samenwerken om sneller een duurzame economie te realiseren", aldus de koningin. "Laten we die samenwerking vooral uitbreiden en koesteren."

ANP-454191618

Nederland en Californië zijn "zielsverwanten" en "pioniers op veel verschillende terreinen", zoals het tegengaan van klimaatverandering. Dat zei Máxima tijdens een toespraak op het stadhuis van San Francisco, verzorgd door Nederland.

Máxima bewondert de mentaliteit in Californië: "niet afwachten tot de omstandigheden je tot actie dwingen, maar juist het heft in eigen handen nemen." Dat lijkt eerst misschien risicovol, maar maakt je uiteindelijk sterker, aldus de koningin. "Nederlanders herkennen die mentaliteit." Er is volgens haar dan ook een "natuurlijke aantrekkingskracht" tussen Nederland en ‘The Golden State’.

Máxima San Francisco
Máxima arriveert bij het gemeentehuis.

Vervangend gouverneur Eleni Kounalakis memoreerde de lange betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Nederland: samen met Frankrijk erkende Nederland als eerste het bestaan van de VS. Bovendien openden de VS als eerste een ambassade in Nederland. "Met geen ander land hebben wij zulke langdurige, onafgebroken en vredige betrekkingen als met Nederland."

ANP-454205750

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--