Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arabische koninklijke stijliconen

19 april 2020 · Leestijd 7 min

In de Arabische wereld staan de eeuwenlange geschiedenis, hechte cultuur en geloof centraal. De royals in dit deel van de wereld laten zien hoe zij deze normen en waarden bij zich dragen op een moderne manier. Wij nemen jullie mee in deze wonderlijke wereld van stijl, mode en karakter aan de hand van hun stijliconen: sheikha Moza, koningin Rania en prinsessen Iman, Salma, Lalla Salma en Deena.

Sheikha Moza van Qatar

ANP-351482275.jpg

Sheikha Moza bint Nasser is de tweede vrouw van de voormalige emir van Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani. Sinds 2013 is haar oudste zoon de nieuwe emir van de Golfstaat. Ze is ook een goede vriendin van de Oranjes.

Bij het staatsbezoek van Nederland aan Qatar in 2011 ontvangt Sheikha Moza de Nederlandse royals in
Bij het staatsbezoek van Nederland aan Qatar in 2011 ontvangt Sheikha Moza de Nederlandse royals in een traditionele abaya.

De sheikha is een opvallende verschijning met haar hevig aangezette make-up en opvallende kledingstijl. Het liefst volledig gehuld in haute couture verschijnt de sheikha in het openbaar. Merken als Dior, Chanel en Christian Louboutin draagt zij bijna dagelijks. Een contrast met de openbare kledingstijl van andere vrouwen in het Midden-Oosterse land. Volgens traditie dragen vrouwen een abaya, een zwarte gewaadachtige jurk, die bijna alle zichtbare huid bedekt. De sheikha houdt zich aan deze kledingregel door altijd te kiezen voor bedekkende lange kledij en ook zij draagt de abaya bij officiële gelegenheden. Hierbij bedekt zij haar hoofd met een bijpassende tulband of hidjab.

pjimage.jpg

Sheikha Moza is een ware modekoningin. Als geen ander weet zij de laatste modetrends super stylish te dragen, op een manier waarbij zij respectvol blijft naar haar cultuur en geloof. Een voorbeeld is de outfit die zij droeg bij de opening van het Protection & Education In Conflict Zones-congres in Den Haag in 2017. Moza verschijnt, samen met koningin Máxima, volledig gehuld in een outfit van Dior uit de Spring 2017 collectie. 

ANP-364101190.jpg

Mooie en dure schoenen laat Moza ook niet in de kast staan. Bij iedere outfit vindt zij een bijpassend en opvallend paar schoenen om te dragen. De waanzinnige laarzen die Moza draagt in onderstaande foto zijn van het modehuis Chanel.

Lees verder onder de foto. 

pjimage__1_.jpg

Hieronder nog een paar foto's waarin Moza er ontzettend modieus uit ziet. 

Koningin Rania van Jordanië

ANP-345705323.jpg

Rania al-Abdoellah is de koningin van Jordanië. De in Koeweit geboren Rania trouwt in 1993 met, toen nog prins, Abdullah. Samen krijgen ze vier kinderen: Hussein, Iman, Salma en Hashem. De 49-jarige koningin is een grote inspiratiebron voor vrouwen wereldwijd op gebieden van vrouwenrechten en mode. 

Lees verder onder de foto.

rania-collage.jpg

Met haar kleding weet koningin Rania op een subtiele manier een mix te maken tussen Arabische tradities en westerse modetrends. Modecritici omschrijven de stijl van de Jordaanse koningin als chique, verfijnd en elegant.

Alle prachtige looks van lokale en internationale ontwerpers die ze draagt, laat ze heel modern en stylish zien op haar persoonlijke social mediakanalen. Een team aan fotografen maakt dagelijks foto's van de koningin. Deze deelt zij vervolgens met haar miljoenen volgers op social media.  Een uniek kijkje in het leven van Rania: van familiemens tot zakenvrouw in een koninklijke rol, alles komt voorbij.

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
13267599_1733555690233132_1827900754_n.jpg

In Jordanië zijn de kledingregels voor vrouwen losser dan in de omliggende Arabische landen. Jordanië is wel een religieus land en veel inwoners zijn moslim. Om deze reden zorgen vrouwen in het land ervoor dat zij zich bescheiden kleden door hun schouders, benen en hals te bedekken. Zo ook koningin Rania. Zij draagt graag kleding dat is geïnspireerd op Arabische en Jordaanse culturele gebruiken. Zo draagt ze vaak variaties op de traditionele kaftan en abaya, maar dan wel met een moderne twist. 

Lees verder onder de foto. 

rania-traditionele-kleding.jpg

Wat opvalt, is dat koningin Rania geen hoofdbedekking draagt. Dit is een persoonlijke keuze van de koningin, zo laat zij weten in een interview met de BBC in 2010. Hierbij is het ook belangrijk om te weten dat het in Jordanië niet verplicht is om als vrouw je haar te bedekken. In omliggende Arabische landen is dit wel een verplichting of een belangrijk onderdeel van de cultuur. 

Prinsessen Iman en Salma van Jordanië

Een selectie foto's van prinses Iman.
Een selectie foto's van prinses Iman.

De dochters van koning Abdullah en koningin Rania, prinsessen Iman (23) en Salma (19), verschijnen steeds vaker bij openbare gelegenheden. Prinses Iman studeert aan een universiteit in de Verenigde Staten. Wanneer ze niet met haar studie bezig is, is ze in Jordanië om aan de zijde van haar moeder te verschijnen bij verschillende activiteiten en evenementen. De jonge prinses weet alle ogen op haar te richten door zich, net als haar moeder, zeer modieus te kleden. Na haar studie zal ze, net als haar broer, terugkeren naar Jordanië en zullen we zeker meer van deze prachtige prinses te zien krijgen.

Lees verder onder de foto. 

Op de foto links ontvangt prinses Salma haar 'vleugels' voor de luchtmacht van haar vader, koning
Op de foto links ontvangt prinses Salma haar 'vleugels' voor de luchtmacht van haar vader, koning Abdullah.

Prinses Salma wist afgelopen januari geschiedenis te schrijven door als eerste vrouw tot de Jordaanse luchtmacht toe te treden. Een bijzonder voorbeeld voor Jordaanse vrouwen. Naast deze stoere kant, weet Salma heel goed hoe ze er modieus en bescheiden uit te zien. Zo verschijnt zij, net als haar moeder, regelmatig in een traditionele kaftan.

koningin-rania-dochters.jpg

Koningin Rania is de trotse moeder van haar dochters Salma (links) en Iman (rechts). Een krachtig stel dat de komende jaren als een belangrijk voorbeeld zal dienen in Jordanië en andere Arabische landen. 

Prinses Lalla Salma van Marokko

lalla-salma-portret.jpg

Prinses Lalla Salma is de 42-jarige echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Zij is de eerste vrouw die openbaar werd gepresenteerd als de echtgenote van de vorst en kreeg ook de eer om de eerste prinses van Marokko te zijn. Salma en haar man hebben twee kinderen: Moulay en Lalla. De prinses kwam vorig jaar veel in het nieuws omdat zij al bijna 2 jaar niet in het openbaar gezien was. Geruchten gingen zich de ronde over waar zij zou zijn en waarom. Wij schreven eerder dit artikel over haar plotselinge verdwijning. 

Lees verder onder de foto. 

Lalla-salma-stijl.jpg

Marokko is onderdeel van de Arabische Wereld. Dit heeft een grote invloed op de kledingstijl van Lalla Salma. Vaak draagt zij een traditionele kaftan. In Marokko wordt dit woord ook wel gebruikt om een jurk aan te duiden. Een kaftan bestaat vaak uit twee of meer delen met een bijpassende riem. Het is geschikt om casual overdag te dragen, maar het leent zich ook voor formele gelegenheden.

Door niet vaak in de schijnwerpers te staan, valt Salma's verschijning extra op wanneer ze dit wel doet. Zo werd ze gestempeld als 'meest elegante gast' op het huwelijk van William en Catherine in 2011. Met haar lange rode lokken en verfijnde kledingkeuze, komt de prinses extra elegant over.

Prinses Deena van Saudi-Arabië

Een minder bekende, maar wel ontzettend stijlvolle, Saudi-Arabische prinses is de 44-jarige prinses Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz. Ze is getrouwd met prins Sultan bin Fahad bin Nasser bin Abdulaziz. Het stel is sinds 1998 getrouwd en hebben drie kinderen: een meisje en twee jongens. 

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
prinses-deena-stijl.jpg

Het koningshuis van Saud, dat sinds 1720 over Saudi-Arabië heerst, telt ontzettend veel leden. Een geschatte omvang van maar lieft 12.000 royals maakt dit koningshuis haast het grootste van de wereld. Prinses Deena weet goed op te vallen in deze grote familie door zich bezig te houden met mode. Ze was hoofdredacteur van het modemagazine Vogue Arabia in 2017. Ook runt ze meerdere boetiekjes. 

Haar stijl is uniek; ze weet op een interessante manier stukken van verschillende ontwerpers te mixen en het er moeiteloos uit te laten zien.

Foto's: ANP / QueenRania / Deenathe1st

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--