Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Australische Mary leeft mee met vaderland

6 januari 2020 · Leestijd 3 min

Net als onder meer de Britse royals heeft ook kroonprinses Mary van Denemarken haar medeleven betuigd aan de slachtoffers van de Australische bosbranden. Ze deed dat zondag met een bericht op Instagram, gericht aan premier Scott Morrison.

"In deze moeilijke tijden die veroorzaakt worden door de hardnekkige bosbranden willen mijn man en ik aan het begin van het nieuwe jaar onze warmste gelukswensen overbrengen aan de inwoners van Australië", begint Mary haar bericht. "Onze oprechte condoleances gaan uit naar de families die geliefden hebben verloren en onze diepste sympathie is voor de families die hun huis hebben verloren.

"Wanneer de acute crisis afneemt en mensen weer terug naar huis kunnen gaan, zijn onze gedachten en zorgen nog altijd bij de aangetaste gemeenschappen, aangezien het ongetwijfeld veel tijd en moeite zal kosten om te herbouwen wat er verloren is gegaan."

Mary, geboren in Australië, is duizenden kilometers van de bosbranden verwijderd, maar probeert haar oorspronkelijke landgenoten toch een hart onder de riem te steken. "De moed en onverzettelijke inspanningen van de vrijwillige brandweer heeft ons diepste respect en bewondering. Volgend vanaf een afstand maakt het me trots om te zien hoe sterk het Australische gevoel van 'nooit opgeven' in tijden van zo veel verwoesting en rampspoed is."

De Queen

Koningin Elizabeth heeft zaterdag haar medeleven betuigd aan het Australische volk, dat op dit moment worstelt met gigantische bosbranden die zich over het hele land hebben verspreid. Ze heeft een bericht gedeeld aan de gouverneurs van de meest getroffen staten.

"Ik ben diep bedroefd om te horen over de uitbreidende bosbranden en hun gigantische impact op een groot deel van Australië," schrijft de koningin. "Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten, en zij die hun eigen leven in gevaar brengen om de gemeenschappen in nood te helpen." Zij en prins Philip bidden voor de Australiërs in deze moeilijke tijden, vertelt de Britse vorstin.

Instagram

In navolging van hun grootmoeder hebben ook prins William en prins Harry hun verdriet gedeeld over de Australische bosbranden. Ze leven mee met de Australiërs en delen foto's van de ravage op hun Instagram.

Prins William en Catherine laten weten geschokt en verdrietig te zijn om de natuurramp. "We condoleren de families en vrienden van de slachtoffers, en de moedige brandweermannen die hun eigen leven riskeren om het leven van anderen te redden."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"In onze gedachten en gebeden leven we mee met de Australiërs die op dit moment worstelen met de verwoestende bosbranden die al maanden voortduren," schrijven prins Harry en Meghan op hun beurt. Ook legt het koninklijke stel een link tussen de bosbranden en de algehele klimaatverandering in de wereld.

"Van gebieden die we zelf hebben bezocht tijdens ons bezoek aan New South Wales in 2018, tot aan de branden in Californië en delen van Afrika, zien we steeds vaker de aanwezigheid van natuurrampen, waarbij we ook denken aan de verwoesting van het Amazonegebied." De Sussexes roepen mensen op om te helpen bij de bestrijding van de klimaatcrisis, en delen daarbij ook links naar verschillende hulporganisaties.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het dodental van de bosbranden is zaterdag opgelopen tot 23. Zeker 5 miljoen hectare natuur is verwoest door het vuur, en ook zijn een half miljard dieren om het leven gekomen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--