Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Baarn akkoord met nieuwe stap in herontwikkeling Paleis Soestdijk

16 juli 2020 · Leestijd 2 min

De gemeenteraad van Baarn heeft een stap gezet naar de herontwikkeling Paleis Soestdijk door woensdagavond in te stemmen met een voorstel om het bestemmingsplan voor het paleis aan te passen.

Het paleis is in handen van de MeyerBergman Erfgoed Groep. Die wil innovatieve bedrijven een locatie bieden waarin die zich kunnen etaleren. Verder komt er een hotel, restaurant en luxe appartementengebouwen. Die moeten worden gebouwd op terreinen nabij het voormalige woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. En juist dat is een heikel punt voor veel partijen, omdat er bos moet worden gekapt.

Ook het parkeren en het aantal evenementen in de voortuin van het paleis baren zorgen. Om zorgvuldig te werk te kunnen gaan, heeft de raad daarom tevens besloten om zich bij volgende stappen te laten adviseren door een externe deskundige.

Bovendien is de raad er niet helemaal gerust op hoe het verder gaat met het paleis als de eigenaren, het echtpaar Meyer-Bergman, wegvallen. Beiden zijn op leeftijd. Fracties willen daarom garanties dat de nu gemaakte afspraken in de toekomst niet ineens kunnen veranderen. De raad heeft die zorgen vastgelegd in een aantal moties en amendementen.

Alleen de fractie van de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) stemde tegen het fiat voor de herontwikkeling. De twee leden noemen het "onwenselijk" om in het bos tegenover het paleis te bouwen. Zij staan achter de wens van de prinsessen Irene en Margriet om het marechausseeterrein terug te geven aan de natuur en het bos intact te laten. BOP heeft met de prinsessen contact gehad over hun zorgen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--