Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Balmoral Castle opent de deuren voor publiek, dit wil je weten over het Schotse kasteel

7 april 2024 · Leestijd 4 min

Het is de plek in Schotland waar koningin Elizabeth in haar leven vaak en graag kwam, en waar ze uiteindelijk in 2022 overleed: Balmoral Castle. Het kasteel opent dit voor jaar voor het eerst in bijna 170 jaar de deuren voor publiek. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over deze plek?

Een 'blinde' koop

Als prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria, in het begin van 1848 besluit om het landgoed Balmoral in Aberdeenshire over te nemen van de toenmalige huurder, heeft hij het nog nooit gezien. Desondanks gaat hij over tot de aankoop van het kasteel, het omliggende terrein, het meubilair en het personeel. Ongeveer een half jaar later bezoeken koningin Victoria en haar man Balmoral voor het eerst en de Britse koningin is direct enthousiast. Ze schrijft in haar dagboek dat alles op Balmoral "vrijheid en rust lijkt uit te stralen" en het landgoed je "de wereld en al zijn verdriet en onrust doet vergeten".

In 1852 is de koop van het landgoed rond. Al snel wordt het bestaande kasteel te klein bevonden en wordt er gestart met de bouw van Balmoral Castle zoals we het nu kennen. In 1856 is de bouw van het nieuwe kasteel compleet en wordt het oude gebouw op het landgoed verwijderd.

Lees verder onder de foto.

Balmoral Castle door koningin Victoria
Een schilderij van Balmoral Castle, gemaakt door koningin Victoria in 1854, ten tijde van de bouw.

Koningin Victoria en Balmoral

Nog voor het nieuwe kasteel compleet is, spenderen koningin Victoria en haar man al regelmatig tijd op het Schotse landgoed. Victoria maakt er dagelijks urenlange wandelingen en Albert leeft zich uit met jagen. Als prins Albert in 1861 overlijdt laat koningin Victoria een piramidevormig monument plaatsen op het landgoed. Na zijn overlijden is Victoria steeds vaker en langer op Balmoral te vinden. Naast wandelen kan Victoria op Balmoral Castle ook werken en ontvangt zij er koninklijke gasten.

Lees verder onder de foto.

Werkkamer koningin Victoria op Balmoral Castle
Koningin Victoria's werkkamer op Balmoral Castle, omstreeks 1870-1880. Foto gemaakt door George Washington Wilson.

Ook haar kinderen brengen tijd door op het Schotse landgoed en in 1887 wordt zelfs een van Victoria's kleinkinderen er geboren. Tot een paar maanden voor haar dood in 1901 is koningin Victoria regelmatig op het landgoed in Aberdeenshire te vinden.

Een geliefd familielandgoed

Ook na het overlijden van koningin Victoria blijft Balmoral een geliefd landgoed onder de koninklijke familie. Koning George V komt er graag met zijn gezin en laat in de jaren '10 en '20 van de 20e eeuw diverse verbeteringen aan het landgoed doorvoeren.

Lees verder onder de foto.

Koningin Mary (links), met aan haar hand haar kleindochter prinses Elizabeth op Balmoral Castle (1927).
Koningin Mary (links), met aan haar hand de kleine prinses Elizabeth op Balmoral Castle (1927).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de bezoeken van de koninklijke familie aan het Schotse landgoed af, maar als de oorlog voorbij is keert de familie er terug. Het gezin van koningin Elizabeth en prins Philip verblijft graag en regelmatig in de Schotse Hooglanden en ook hun kinderen en kleinkinderen met hun gezinnen zijn er vaak te vinden.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Elizabeth en prins Philip met prins Charles en prinses Anne op Balmoral Castle (1955).
Koningin Elizabeth en prins Philip met prins Charles en prinses Anne op Balmoral Castle (1955).
ANP-366128100
Van links naar rechts: prins Edward, prins Charles, koningin Elizabeth, prins Andrew en prins Philip op Balmoral in 1979.
Prins Charles en prinses Diana op het landgoed Balmoral in 1981.
Prins Charles en prinses Diana op het landgoed Balmoral in 1981.
ANP-305093935
2005: koningin Elizabeth en prins Philip voor de ontvangst van de president van Malta en zijn vrouw, in een van de vertrekken van Balmoral Castle.
2022: Koningin Elizabeth wacht op premier Liz Truss in een van de vertrekken op Balmoral Castle. Slechts dagen later overlijdt koningin Elizabeth op hetzelfde kasteel.
2022: Koningin Elizabeth wacht op premier Liz Truss in een van de vertrekken op Balmoral Castle. Slechts dagen later overlijdt koningin Elizabeth op hetzelfde kasteel.

In 2022 overlijdt koningin Elizabeth op Balmoral Castle. Maar de liefde voor het koninklijke buitenverblijf heeft ze doorgegeven aan haar kinderen en kleinkinderen. Koning Charles en koningin Camilla zijn vaak in de Schotse Hooglanden te vinden. William en Catherine, de prins en prinses van Wales, hebben een eigen verblijf op het landgoed.

In 2024 open voor publiek

Balmoral Castle opent binnenkort voor het eerst de deuren voor publiek. Vanaf 1 juli zijn het landgoed en het kasteel een maand lang te bezoeken door kleine groepjes bezoekers, vergezeld door een gids. Tickets waren helaas binnen no-time uitverkocht. Tot en met 4 augustus is het Schotse kasteel geopend, daarna zullen koning Charles en koningin Camilla er hun zomervakantie vieren.

Bron: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--