Ga naar submenu Ga naar zoekveld

William haalt hard uit naar BBC om interview Diana

21 mei 2021 · Leestijd 3 min

Prins William heeft donderdag hard uitgehaald naar de BBC. Volgens de hertog van Cambridge droeg de Britse publieke omroep met het omstreden interview met zijn moeder, prinses Diana, "aanzienlijk" bij aan "haar angst, paranoia en isolement".

Donderdag verscheen een onderzoeksrapport over het veelbesproken gesprek dat Diana had met Panorama-verslaggever Martin Bashir. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat het interview met de prinses werd geregeld door valse informatie te verstrekken. De BBC ging diep door het stof en de omroep liet weten ernstig tekort te zijn geschoten.

William noemt het BBC-interview uit 1995 "zeer verontrustend" in een videoboodschap, die donderdagavond is gedeeld door Kensington Palace. "Het interview was een belangrijke bijdrage aan het verslechteren van de relatie van mijn ouders en heeft sindsdien talloze anderen gekwetst", aldus William.

Hij is van mening dat zijn in 1997 overleden moeder niet alleen slachtoffer is geworden van "een malafide verslaggever", maar ook van "falende" BBC-bazen "die de andere kant op keken in plaats van lastige vragen te stellen".

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak.

"In het rapport staat dat Diana graag een interview met de BBC wilde, maar de methodes die daarvoor zijn gebruikt voldoen niet aan wat het publiek van ons verwacht. Dat spijt ons", aldus directeur van de BBC Tim Davie.

Volgens de broer van Diana loog Bashir tegen hem om een interview met de prinses van Wales te regelen. De journalist wilde door middel van valse informatie het vertrouwen winnen van Diana en haar broer. In het interview sprak de prinses zich uit over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles.

Op dezelfde dag dat de BBC het rapport ontving, kondigde de omroep ook het vertrek van Bashir aan. Hij zou een maand voor die aankondiging hebben besloten te stoppen bij de BBC om gezondheidsredenen.

Reactie Harry

Ook Williams broer Harry reageerde op de bevindingen. Hij liet verschillende media weten het onderzoek te zien als een "eerste stap naar gerechtigheid en de waarheid". Maar de prins, die zijn hele leven lang al een moeilijke relatie met de pers heeft, waarschuwde ook dat slechte mediapraktijken nog steeds aan de orde van de dag zijn.

"Wat me grote zorgen baart, is dat praktijken als deze - en nog veel ergere - tegenwoordig nog steeds wijdverspreid zijn. Toen, en nu, is het groter dan één medium, één omroep of één publicatie."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--