Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beatrice wil "beeld rond dyslexie iets positiever maken"

16 augustus 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrice wil de beeldvorming rond dyslexie veranderen. Bij de 33-jarige prinses werd op haar zevende vastgesteld dat ze moeite had met lezen en schrijven. Maar dat ziet de oudste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson juist als een "zegen", vertelt ze in een interview met het tijdschrift Hello!.

"Het zou iedereen helpen als we het beeld rond dyslexie iets positiever maken", vertelt de prinses, die sinds 2013 beschermvrouwe is van een organisatie die zich inzet voor mensen met dyslexie. Volgens de prinses helpt het ook niet dat de leerstoornis een "diagnose" is. "Daarmee doen we de briljante geest van de mensen tekort."

De prinses is ervan overtuigd dat mensen met dyslexie bijvoorbeeld creatiever zijn. "Door mijn leerstoornis kies ik de minder voorspelbare weg en kom ik geregeld tot creatievere oplossingen. Ik omschrijf het altijd als de mogelijkheid om in een cirkel na te denken", vertelt ze. Al heeft Beatrice wel last van haar slechte spelling. "Maar gelukkig bestaat er iets als een spellingscheck."

Overweldigd

De eerste keer dat de prinses doorkreeg dat ze veel moeite had met lezen en schrijven was op school. "Ik herinner me dat ik overweldigd was. Ik snapte niet waarom alles zo warrig was", blikt Beatrice terug. Maar toen ze eenmaal doorkreeg waar ze wel goed in was, ging het alweer stukken beter. "Het gaf me veel kracht toen ik mij realiseerde dat ik in andere dingen wel goed kon zijn."

Beatrice is in verwachting van haar eerste kindje met haar echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi, die ook dyslectisch is. "Mijn kind mag zich gelukkig prijzen als het gediagnosticeerd wordt met dyslexie. Dat zou een zege zijn."

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--