Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix over het missen van Máxima's vader op haar bruiloft

4 februari 2024 · Leestijd 3 min

Op 02-02-2002 stappen de dan nog kroonprins Willem-Alexander en Máxima met elkaar in het huwelijksbootje. Een koninklijke bruiloft die iedereen zich tot de dag van vandaag nog kan herinneren, mede door dé traan. Maar één belangrijk persoon mocht er niet bij zijn: de vader van Máxima. Een beslissing die ook prinses Beatrix erg verdrietig vond.

Nog voor de bruiloft, in 2001, ontstond er een conflict tussen toenmalig premier Wim Kok, de kroonprins en de toenmalige koningin Beatrix over de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij het huwelijk. Kok vond dat de vader van Máxima er niet bij mocht zijn vanwege zijn rol bij de Argentijnse dictatuur. Het parlement zou pas instemmen met het huwelijk wanneer Jorge had bevestigd dat hij er niet bij zou zijn. Een beslissing die Beatrix "buitengewoon pijnlijk" vond.

Lees verder onder de foto.

Máxima kust Bea
Koningin Beatrix ontvangt een dikke smakkerd van haar schoondochter prinses Máxima tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs, 2007.

Prinses Beatrix vond afwezigheid Jorge Zorreguieta "buitengewoon pijnlijk"

In 2005 wordt Beatrix, dan nog in haar rol als koningin, geïnterviewd door Dorien Pessers. Daarin laat ze zichzelf uit over deze moeilijke beslissing die destijds gemaakt moest worden. "Ik kan mij niet voorstellen dat het makkelijk is geweest, zeker niet voor mijn schoondochter die toetrad tot onze familie. Nieuw land, nieuwe familie – ik geloof dat iedereen die toetreedt tot een nieuwe familie daar toch wel moeite mee heeft en dat dat wel een vrij algemeen bekend verschijnsel is", aldus Beatrix. "Maar in dit geval was het natuurlijk extra moeilijk. Er werd ook heel veel van haar gevraagd. De druk was heel groot op haar en op haar familie."

Lees verder onder de foto.

Beatrix Máxima Chili
Koningin Beatrix en prinses Máxima genieten van de zonsondergang tijdens een staatsbezoek aan Chili, 2003.

"Uiteindelijk is toen de beslissing genomen dat haar ouders, of haar vader in dit geval, er niet bij zouden kunnen zijn. Dat was natuurlijk buitengewoon pijnlijk en verdrietig. Vanuit mijn functie ben je er dan van overtuigd dat de beslissing juist is, dat je die ook moet nemen", zo vervolgt de toenmalige koningin. "En dan moet je proberen dat duidelijk te maken, uit te leggen waarom. En ja, dan ook proberen de pijn te verzachten niet; maar in ieder geval iemand toch te steunen bij dat verdriet."

Lees verder onder de foto.

Beatrix en Máxima november 2022
Prinses Beatrix en koningin Máxima in november 2022.

Een goede band met Máxima

Prinses Beatrix en koningin Máxima hebben nu een goede band (kijk deze foto's maar eens!). Iets wat Beatrix ook bevestigt in haar interview met Pessers in 2005. "Ik heb een erg goede band met haar; die is ook steeds beter geworden. Maar ook toen zijn we elkaar echt nagekomen in die moeilijke tijd."

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--