Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bedreiger prinses Amalia krijgt verlenging tbs

6 december 2022 · Leestijd 2 min

De tbs-opname van Wouter G., die prinses Amalia bedreigde, wordt met twee jaar verlengd, heeft de rechtbank Overijssel dinsdag besloten. De rechtbank stelt dat de 34-jarige man nog steeds een stoornis heeft en acht de kans op herhaling groot.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank om een verlenging van de tbs met twee jaar gevraagd. De man zelf vroeg om het beëindigen van de behandeling. G. werd in november 2020 veroordeeld wegens het bedreigen van de Prinses van Oranje. Hij kreeg drie maanden cel en tbs met dwangverpleging.

In januari dat jaar stuurde hij berichten naar het Instagramaccount van Amalia en dat van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag. Hij beschreef seksuele handelingen die hij met haar uit zou voeren en zei dat hij spaarde voor een pistool. Hij zei ook dat hij naar de middelbare school van de prinses zou komen.

"Een bedreiging die uitermate beangstigend moet zijn", oordeelde de rechtbank. De prinses heeft die berichten gelezen en G. heeft bekend haar die teksten te hebben gestuurd, stelde de rechtbank in Zwolle twee jaar geleden. Die concludeerde ook dat de man een obsessie voor het koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor Amalia.

Bedreigingen

Amalia heeft nog steeds te maken met bedreigingen, door criminelen. In oktober maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekend dat hun dochter niet in Amsterdam woont en haar huis niet meer uit kan vanwege dit gevaar. Máxima zei dat de bedreigingen rond de prinses "enorme consequenties" voor haar leven hebben. "Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben", aldus de koningin.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--