Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de Belgian Scroll Tiara uit Luxemburg

2 dagen geleden · Leestijd 3 min

Bij het laatste staatsbezoek van Luxemburg aan België in april dit jaar droeg groothertogin Maria Teresa het zogenoemde Belgian Scroll Tiara. Wat is de oorsprong van deze tiara? Je leest het in dit artikel.

De Belgian Scroll Tiara is één van de meest geliefde juwelen uit de Luxemburgse collectie. Groothertogin Maria Teresa draagt de tiara regelmatig bij officiële momenten zoals een staatsbanket. Tijdens het staatsbezoek aan België was het wederom raak. De groothertogin straalde op het staatsbanket met deze mooie tiara op haar hoofd.

Lees verder onder de foto.

ANP-496213482
Groothertogin draagt de Belgian Scroll Tiara bij het staatsbanket in Brussel (2024).

Van een Belgische prinses

De naam van de tiara doet je misschien eerder denken aan een tiara van het Belgische koningshuis en dat is niet geheel zonder reden. De tiara werd namelijk voor het eerst gedragen door de Belgische prinses Joséphine-Charlotte [de zus van koning Albert van België red.]. Om achter het verhaal van de tiara te komen, gaan we terug naar het jaar 1953. In dat jaar trouwt Joséphine-Charlotte met Jean van Luxemburg, op dat moment de erfgroothertog van Luxemburg.

Voor haar huwelijk schaft de Belgische prinses meerdere juwelen aan, waaronder deze desbetreffende tiara. De tiara, vervaardigd van diamanten in een platina setting, wordt gecreëerd door Henry Coosemans in hetzelfde jaar dat Joséphine-Charlotte in het huwelijksbootje stapt. De diamanten zijn afkomstig uit Belgisch-Congo, dat op dat moment nog geen onafhankelijke status heeft. Leuk weetje: het centrale diamantjuweel is afneembaar en kan ook als ring worden gedragen.

Lees verder onder de foto.

jean-josephine-charlotte
Erfgroothertog Jean en erfgroothertogin Joséphine-Charlotte (1955).

In 1964 doet groothertogin Charlotte afstand van de troon, waarnaar Jean en Joséphine-Charlotte groothertog en groothertogin van Luxemburg worden. Tijdens deze troonswisseling draagt Joséphine-Charlotte de tiara. De groothertogin draagt de tiara naar meerdere staatsbanketten en contra-diners, waaronder in Nederland. Dat doet ze tot aan haar overlijden in 2005.

Lees verder onder de foto.

Josephine-charlotte-tiara
Groothertogin Joséphine-Charlotte in gesprek met prins Bernhard en prins Claus tijdens een contra-diner (1967).

Bijna verloren erfgoed

Na het overlijden van Joséphine-Charlotte doet het Luxemburgse hof bijna afstand van het juweel. Haar kinderen willen een groot deel van de collectie namelijk veilen, waaronder deze tiara. Maar wordt hier een stokje voor gestoken en blijft de tiara in de kluis. De huidige groothertogin haalt de tiara af en toe uit deze kluis voor officiële momenten zoals staatsbanketten. Bekijk hieronder de mooiste foto's van de groothertogin met de tiara.

maria-teresa-koningin-sofia
Koningin Sofia en groothertogin Maria Teresa dragen allebei tiara's tijdens een officieel bezoek van Spanje aan Luxemburg (2007).
maria-teresa-harald
Groothertogin Maria Teresa draagt de Belgian Scroll Tiara tijdens een staatsbanket in Oslo (2011).
belgian-scroll-tiara
Groothertogin Maria Teresa draagt de Belgian Scroll Tiara op een officieel portret (2017) © Cour grand-ducale / Lola Velasco.
staatsbezoek-luxemburg-nederland-2018
In 2018 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Luxemburg. Tijdens het staatsbanket draagt groothertogin Maria Teresa de tiara.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--