Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgische prins lapt coronaregels aan zijn laars

2 juni 2020 · Leestijd 4 min

De Belgische prins Joachim (28), zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, reisde afgelopen week naar Spanje om zijn vriendin op te zoeken en zich naar verluidt te melden bij het bedrijf waar hij stage loopt. De prins had bij aankomst in Madrid veertien dagen in quarantaine moeten gaan, maar reisde in plaats daarvan meteen door naar Córdoba.

Het neefje van koning Filip is zowel in België als in Spanje overladen met kritiek vanwege zijn onverantwoordelijke gedrag tijdens de coronacrisis. Hij lapte de Spaanse quarantaineregels aan zijn laars en is mede daardoor zelf besmet met het virus. De prins zit nu in afzondering in Spanje. Het is nog niet bekend waar Joachim het virus heeft opgelopen.

Politieonderzoek

Media in beide landen probeerden dinsdag de feiten te reconstrueren, want veel is nog onduidelijk. In Spanje doet de politie ook onderzoek. "Het rammelt langs alle kanten", aldus een vooraanstaande Vlaamse royaltyjournalist die zich de afgelopen dagen intensief met de zaak heeft bezig gehouden. Het Belgische hof stelde in het weekeinde dat Joachim naar Spanje moest vanwege zijn stage bij een niet nader genoemd bedrijf. Maar het feestje had te maken met zijn vriendin Victoria Ortiz, zo schreef de krant El País dinsdag.

Naspeuringen van Het Nieuwsblad bevestigen dat. Victoria's vader had de prins uitgenodigd naar Cordoba te komen voor een verrassingsverjaardagspartijtje voor de dertigste verjaardag van Victoria. Haar moeder ritselde via een van haar ondernemingen een arbeidscontract voor Joachim, waarmee hij kon aantonen een dringende reden te hebben naar Spanje te reizen. Hoe hij daarna precies is gereisd, is nog niet bekend. Joachim onttrok zich in elk geval aan de verplichting bij aankomst in Madrid eerst 14 dagen in quarantaine te gaan, en negeerde het verbod op het reizen tussen de verschillende Spaanse regio's.

Onduidelijkheid

Over het feest bestaat ook onduidelijkheid. Spaanse media verketterden Joachim omdat er volgens de eerste berichten 27 mensen aanwezig zouden zijn geweest: het aantal dat de prins na zijn besmetting bij het bron- en contactonderzoek aangaf. Volgens de Spaanse coronaregels mogen maximaal vijftien mensen samenkomen en kan bij overtreding een boete worden opgelegd tot wel 10.000 euro. Op het feest zouden volgens intimi van Victoria echter geen 27 mensen zijn geweest. Er was eerder in de week ook nog een etentje. Daardoor zou het totaal aantal contacten van Joachim op 27 zijn gekomen. Het politie-onderzoek zal moeten uitwijzen of die lezing van de feiten klopt.

Vraag is ook in hoeverre Joachims ouders prinses Astrid en prins Lorenz wisten van zijn reisplannen. De prins woonde de afgelopen twee maanden thuis en zal toch een reden hebben opgegeven voor zijn plotselinge vertrek. Ze hadden hem niet tegen kunnen houden, maar wel kunnen waarschuwen voor de gevolgen van het negeren van de verschillende coronaregels. Imagoschade voor hemzelf én voor de Belgische monarchie bijvoorbeeld.

Excuses

De prins heeft intussen zijn verontschuldigingen aangeboden voor het breken van de coronaregels. "Ik bied mijn excuses aan voor het niet respecteren van alle quarantainemaatregelen tijdens mijn reis. In deze moeilijke tijden wilde ik niemand beledigen of minachten. Ik heb grote spijt van mijn daden en zal de consequenties aanvaarden", heette het in een verklaring die via zijn advocaat in Córdoba in het Spaans en Engels werd uitgegeven.

De excuses van prins Joachim heeft in Spanje de verontwaardiging daarover niet doen afnemen. Dit omdat hij in feite ook geen excuus heeft. De Belgische prins overtrad de regels willens en wetens, en zonder goede reden. Zo stellen Spaanse media.

Imagoschade

De consequentie is echter ook dat hij niet langer anoniem is en dat zijn naam in Spanje lange tijd besmet zal zijn. Mocht hij met zijn Spaanse vriendin Victória Ortíz trouwen, dan zal de zaak weer worden opgerakeld en zal hij op straat worden nagewezen als de prins die de levens van anderen in gevaar bracht. Dat zal zijn kansen op werk in Spanje wellicht ook niet vergroten.

Een aantal Belgische media meent dat Joachim ook de Belgische monarchie in diskrediet heeft gebracht. Het Belgische hof heeft zondag aan Het Nieuwsblad bevestigd dat Joachims ouders, bij wie hij de afgelopen twee maanden verbleef, negatief zijn getest voor het virus.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--