Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder! Deense kroonprinses Mary treedt op als regentes

16 januari 2023 · Leestijd 2 min

Het is deze maandag een bijzondere dag voor de Deense kroonprinses Mary. Ze treedt namelijk op als 'rigsforstander' oftewel regentes van haar schoonmoeder koningin Margrethe. Dat betekent in theorie dat Mary wetten kan ondertekenen en andere handelingen mag verrichten die het staatshoofd normaal gesproken vervult.

Koningin Margrethe heeft in 2019 met instemming van de Deense regering besloten om Mary te benoemen als regentes. Hiervoor moest de kroonprinses een verklaring ondertekenen waarin ze bevestigde dat ze zich aan de grondwet zou houden als ze ooit regentes zou worden.

Lees verder onder de foto!

Kroonprinses-Mary-ondertekening-verklaring-regentes

Denemarken heeft de regel dat er altijd een troon- of tekengerechtigd lid van de koninklijke familie in het land moet zijn. Dat zorgt nog wel eens voor gepuzzel met agenda's. Dat Mary nu aan de beurt is, komt niet alleen door de afwezigheid van koningin Margrethe, maar ook van kroonprins Frederik en prins Joachim. Het koninklijke drietal bevindt zich maandag in Griekenland voor de uitvaart van koning Constantijn II. De Deense koninklijke familie staat nauw in contact met die van Griekenland, Margrethe is de schoonzus van Constantijn. Meer lezen over de uitvaart van Constantijn? Doe dat hier!

Lees verder onder de foto!

ANP-460914026

Als koningin Margrethe terugkeert uit Griekenland zal ze de officiële taken weer overnemen. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--