Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Black Lives Matter in België: standbeeld koning beklad, beschadigd en verdwenen

10 juni 2020 · Leestijd 2 min

De Antwerpse deelgemeente Ekeren heeft een met rode verf beklad en beschadigd standbeeld van koning Leopold II van de Markt laten weghalen. Het is volgens burgemeester Koen Palinckx mogelijk dat het beeld na reiniging en herstel niet meer op het plein teruggezet wordt.

In verschillende plaatsen zijn standbeelden van de omstreden tweede koning der Belgen de afgelopen dagen besmeurd en beschadigd naar aanleiding van het Black Lives Matter-protest dat overwaaide uit de Verenigde Staten. Beelden in onder meer de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren, in Halle en in Oostende werden toegetakeld. Leopold II wordt verantwoordelijk gehouden voor een schrikbewind en de dood van 10 miljoen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat dat in de 19e eeuw zijn privé-bezit was.

Lees verder onder de foto's.

Het standbeeld in Ekeren dateert uit 1873 en werd geplaatst ter herinnering aan een bezoek van de koning. Het was de afgelopen jaren meermaals het mikpunt van vandalisme. Het zal worden gerestaureerd in het Antwerpse Middelheimmuseum. Mogelijk blijft het beeld daar. Het plein waar het stond wordt dan heringericht.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--