Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed bezoekt huisarchief van de Oranjes

14 januari 2016 · Leestijd 2 min

Nooit eerder gingen de deuren van het Koninklijk Huisarchief bij Paleis Noordeinde zo royaal open als nu. Nooit eerder werden koninklijke objecten op deze wijze getoond. Want speciaal voor Blauw Bloed toont de directeur van het archief ons de komende weken een bijzonder voorwerp.

Op zaterdag 16 januari start Blauw Bloed met een gloednieuwe miniserie. Iedere uitzending kunt u genieten van een reportage over het Koninklijk Huisarchief. Wij kregen namelijk de kans bijzondere beelden te draaien van de historische collectie van de Oranjes.
 
Velen denken bij het Koninklijk Huisarchief aan kronen, koetsen en de inhuldigingsmantel maar het houdt nog veel meer in. Directeur Flip Maarschalkerweerd vertelt in de serie over de andere bijzondere stukken waaronder het klavertje dat koning Willem I plukte op het slagveld bij Waterloo en een brief van de Engelse koningin Victoria aan een jonge Wilhelmina vlak voor haar inhuldiging.
 
Koning Willem I stelt in 1825 het Koninklijk Huisarchief in om de archieven, de bibliotheek en historische collecties van het Huis Oranje-Nassau centraal te beheren. In 1895 besluit koningin Emma het archiefgebouw in de tuin van Paleis Noordeinde te vestigen en dat is waar het archief vandaag de dag nog te vinden is.
 
Deze week in de serie over het huisarchief van de Oranjes een kistje met een wonderlijke inhoud:

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--