Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezen maar! Dit zijn de leukste boeken van Camilla's boekenclubje

24 september 2023 · Leestijd 4 min

Koningin Camilla (toen nog hertogin) lanceerde in 2021 'The Reading Room', een boekenclub die inmiddels 'The Queens Reading Room' heet en naast leesclub ook een liefdadigheidsinstelling is.

Het oorspronkelijk doel van de boekenclub van Camilla was om boeken en schrijvers in de schijnwerpers te zetten, maar inmiddels is het meer dan dat. 

Levenslange lezers

De boekenclub probeert via het onderwijs de kloof tussen schrijvers en lezers te dichten door middel van toegankelijke, educatieve en gratis boeken die het hele jaar door beschikbaar zijn. 'Ons doel is om meer mensen te helpen met het vinden van boeken die hun leven kunnen verrijken en van hen levenslange lezers maken.' Zo is te lezen op de website van The Queens Reading Room. 

10 seizoenen

In elk 'seizoen' van haar boekenclub tipt de koningin vier boeken en inmiddels is Camilla alweer tien seizoenen onderweg met haar boekenclub. Tijd om de leukste boeken voor je op een rijtje te zetten!

1) Daar waar de rivierkreeften zingen

rivierkreeften
Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens (seizoen 1, 'The Queens Reading Room').

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis en beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

2) De rest van de dag

derestvandedag
De rest van de dag - Kazuo Ishiguro (seizoen 3, The Queens Reading Room).

Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, kijkt terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Zijn leven lang heeft hij zijn waardigheid afgemeten aan die van zijn werkgever, maar achteraf blijkt dat hij de ware aard van de gebeurtenissen verkeerd heeft ingeschat.

3) Hamnet

Hamnet
Hamnet - Maggie O'Farrel (seizoen 5, The Queens Reading Room).

Op een zomerdag in 1596 gaat Judith, een jong meisje uit Stratford-upon-Avon met een flinke griep in bed liggen. Haar tweelingbroer, Hamnet, zoekt overal vergeefs om hulp. Hun moeder, Agnes, is ver buiten het dorp met haar geneeskrachtige planten in de weer. Hun vader werkt in Londen als toneelschrijver. Beide ouders hebben nog geen idee dat een van hun kinderen de week niet zal overleven.

4) Het papieren paleis

Hetpapierenpaleis
Het papieren paleis - Miranda Cowley-Heller (seizoen 6, The Queens Reading Room).

Op een vroege zomerochtend, lang voordat de anderen wakker worden, duikt de vijftigjarige Elle Bishop in het ijskoude water van het meertje naast Het papieren paleis. In dit zomerhuis brengt ze al sinds haar jeugd elke vakantie door. Elle is gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen, maar deze ochtend is alles anders. De volgende vierentwintig uur zullen allesbepalend zijn voor Elle. Kiest ze voor het veilige bestaan dat ze zo zorgvuldig heeft opgebouwd? Of gooit ze alles overboord? Gaandeweg dringen de herinneringen aan haar jeugd zich steeds meer aan haar op. Hoewel ze een afschuwelijk deel daarvan altijd zo goed mogelijk verborgen heeft gehouden, wordt Elle nu gedwongen de confrontatie met zichzelf aan te gaan.

5) Het walvistheater

Hetwalvistheater
Het walvistheater - Joanna Quinn (seizoen 8, The Queens Reading Room).

In de interbellumjaren groeien de drie Seagrave-kinderen – Cristabel, Florence en Digby – op aan de kust van Dorset. Verwaarloosd door hun ouders en geïsoleerd van de buitenwereld vertrouwen de drie vooral op elkaar en op hun gezamenlijke avonturen. Als er op het nabijgelegen strand een walvis aanspoelt, vormt dit voor de kinderen een spannend spel. Uit de botten van deze walvis bouwen de drie een theater waarin ze al hun fantasieën kunnen uitleven. Dit theater zal hun de rest van hun leven bijblijven als een baken van hoop en herinnering aan hun zorgeloze kindertijd.

Meer weten over 'The Reading Room'? Volg het Instagram account

Foto: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--