Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bonje achter 'gesloten' paleisdeuren tussen moeder, zoon en minister-president

31 januari 2022 · Leestijd 3 min

Een jaar voor de bruiloft tussen Willem-Alexander en Máxima in 2002 ontstond een conflict tussen toenmalig minister-president Wim Kok, de kroonprins en koningin Beatrix over de eventuele aanwezigheid van Máxima's vader Jorge Zorreguieta.

Willem-Alexander en premier Kok verklaarden altijd dat het Zorreguieta's eigen keuze was om afwezig te zijn bij de bruiloft van zijn dochter, woensdag precies twintig jaar geleden. Uit de aantekeningen blijkt echter dat Kok vond dat Zorreguieta er niet bij kon zijn, omdat hij tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur.

Die boodschap kwam als een verrassing voor Beatrix. "Hare Majesteit schrok, had het niet zo duidelijk gehoord", aldus het gespreksverslag. Willem-Alexander, die Zorreguieta destijds toestemming wilde vragen met Máxima te trouwen, werd boos en voelde zich voor het blok gezet door Kok. Beatrix realiseerde zich vervolgens dat de kwestie grote gevolgen kon hebben voor de toekomst van de monarchie. Het conflict op het paleis liep zo hoog op dat Willem-Alexander zelfs verklaarde bereid te zijn om het koningschap op te geven om met Máxima te kunnen trouwen.

Stevige onderhandelingen

Zorreguieta was aanvankelijk helemaal niet bereid om weg te blijven bij de bruiloft. Hij kon zich niet inleven in de discussie die gaande was in Nederland, was bang voor de reacties en de gevolgen voor zijn sociale positie in Argentinië en was ook niet overtuigd dat zijn afwezigheid het beste voor Máxima was, zo bleek na gesprekken tussen topambtenaren met de vader van Máxima.

Uiteindelijk moesten Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hem overtuigen om weg te blijven. Ook moest er stevig onderhandeld worden over de tekst van Zorreguieta's verklaring. Toen hij eenmaal had verklaard dat hij bereid was om niet aanwezig te zijn, kon het kabinet toestemming geven voor het huwelijk.

Dit alles maakten de makers van de vierdelige BNNVARA-documentaire Een Porseleinen Huwelijk op uit niet eerder openbaar gemaakte gespreksverslagen van diplomaat Max van der Stoel en gesprekken met betrokkenen.

Blauw Bloed special!

Gelukkig heeft het huwelijk mét toestemming plaatsgevonden en kunnen wij van Blauw Bloed terugblikken op 20 jaar Willem-Alexander en Máxima! In onze Blauw Bloed special In Voor- en Tegenspoed, 20 jaar huwelijk Willem-Alexander en Máxima praten royaltywatchers over de vraag: hoe gelukkig zijn Willem-Alexander en Máxima nu echt? Is er daadwerkelijk sprake van een sprookjeshuwelijk? Kijken dus! Woensdag op NPO Start en op onze site.

Bekijk hieronder alvast een voorproefje!

ANP/BLAUW BLOED

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--