Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Breaking: Familie naar koningin Elizabeth om gezondheidszorgen

8 september 2022 · Leestijd 3 min

De artsen van koningin Elizabeth zijn "bezorgd" om haar gezondheid. Buckingham Palace laat weten dat de koningin daarom "onder medisch toezicht" wordt gehouden.

Prins Charles is momenteel bij zijn moeder koningin Elizabeth op landgoed Balmoral. Prins William is onderweg. Hun moeder en oma wordt momenteel onder medisch toezicht gehouden, omdat artsen zich zorgen maken om haar gezondheid, zo meldde Buckingham Palace donderdag. De vrouw van Charles, Camilla, is ook onderweg. Het is nog niet duidelijk of zij al is gearriveerd.

De 96-jarige koningin is in het Schotse Balmoral Castle, haar vakantieverblijf. Een woordvoerder bevestigde aan Britse media dat prins Charles en zijn vrouw Camilla onderweg zijn naar hun (schoon)moeder. De woordvoerder van prins William bevestigde over hem hetzelfde bericht.

Elizabeth kampt al enige tijd met gezondheidsklachten. Ze is slecht ter been en loopt daarom al langere tijd met een wandelstok. Volgens Britse media zou de koningin een val hebben gemaakt, maar dat nieuws is niet bevestigd. Ook wordt gemeld dat het waarschijnlijk niet om een spoedsituatie gaat.

Woensdag werd al bekend dat de vorstin rust moest nemen na een "volle" dag op dinsdag. Ze kreeg bezoek van oud-premier Boris Johnson die zijn ontslag kwam indienen. Daarna kwam Liz Truss langs die door Elizabeth werd gevraagd de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. De koningin doet het de afgelopen maanden vanwege haar broze gezondheid rustiger aan. 

Aartsbisschop bidt

Justin Welby, de Aartsbisschop van Canterbury, liet op twitter ook zijn steun horen: "Mijn gebeden, en de gebeden van mensen van de Kerk van Engeland en de natie zijn vandaag bij hare majesteit de koningin. Moge Gods aanwezigheid hare majesteit, haar familie en degenen die voor haar zorgen in Balmoral kracht geven en troosten", schrijft de aartsbisschop op Twitter.

Anne & Andrew 

Prinses Anne is aangekomen bij haar moeder op Balmoral Castle in Schotland. De prinses was voor werkzaamheden al in Schotland en is direct naar het vakantieverblijf van haar 96-jarige moeder gereisd, melden Britse media. Elizabeths zoon prins Andrew is intussen geland op het vliegveld van het Schotse Aberdeen. In het vliegtuig zaten ook prins Edward, zijn echtgenote Sophie en prins William zonder Catherine. 

Harry & Meghan

Volgens een woordvoerder van de hertog en hertogin van Sussex is prins Harry ook onderweg naar Schotland. Harry en Meghan, die in Amerika wonen, waren deze week in Duitsland vanwege de komende editie van de Invictus Games. Donderdag zou het paar in het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn bij de uitreiking van de WellChild Awards.

Operatie Eenhoorn

Er bestaat een speciaal plan voor het geval de Britse koningin Elizabeth in haar Schotse kasteel Balmoral komt te overlijden. Onder de titel Operatie Eenhoorn is daarin geregeld wat er in dat geval moet gebeuren.

De plannen behelzen onder meer dat Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Daarna zou haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om tenslotte vanaf het centrale station Waverly per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn naar Londen te worden gebracht.

De koninklijke begrafenis zou tien dagen na het overlijden van de koningin plaatsvinden.

De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth, de enige vorst die veel Britten hun hele leven gekend hebben.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--