Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse hof markeert jubileum koningin Elizabeth met foto

7 februari 2022 · Leestijd 3 min

Het Britse koningshuis heeft ter gelegenheid van het platina regeringsjubileum van koningin Elizabeth II een foto vrijgegeven waarop de vorstin te zien is met een opvallende, rode verzenddoos. In deze en soortgelijke rode boxen ontvangt zij al gedurende haar hele regeringsperiode dagelijks de poststukken van haar particulier secretarissen.

Via de rode dozen ontvangt Elizabeth documenten die haar op de hoogte houden van gebeurtenissen in het parlement, belangrijke zaken uit het buitenland en staatspapieren die haar handtekening en instemming vereisen, meldt het paleis op sociale media. De nieuwste foto van de Queen en haar rode postbox is eerder deze week gemaakt op landgoed Sandringham.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tegelijk met de nieuwe foto zijn ook een viertal wat oudere foto's geplaatst waarop de koningin gedurende haar 70-jarige regeerperiode met de rode dozen te zien is. Het gaat onder meer om een foto die in 1972 in haar studeerkamer op kasteel Balmoral is gemaakt en eentje uit 1959 waarop ze aan haar bureau in Buckingham Palace de doos opent.

Bijzondere mijlpaal

Het was zondag precies 70 jaar geleden dat koningin Elizabeth II plaatsnam op de troon. Elizabeth werd koningin toen ze 25 was. Dat gebeurde na het overlijden van haar vader, de 56-jarige koning George VI, op 6 februari 1952. Het verdrietige nieuws kreeg ze te horen toen ze met haar man Philip in Kenia was. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953. 

Prins Charles en zijn vrouw Camilla hebben koningin Elizabeth gefeliciteerd in een uitgebreide brief met haar platina jubileum. In het bericht staat hoe bijzonder de prins van Wales het vindt dat zijn moeder al zeventig jaar de natie dient.

Charles verwijst ook naar de boodschap van zijn moeder dit weekend, dat Camilla, de hertogin van Cornwall, koningin-gemalin wordt zodra hij koning wordt: "De toewijding van de koningin aan het welzijn van haar volk wekt elk jaar nog meer bewondering op. We zijn ons diep bewust van de eer die de wens van mijn moeder betekent".

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De bijna 96-jarige Elizabeth nam zaterdag alvast een voorschot op haar 70-jarig regeringsjubileum van zondag. Op het landgoed Sandringham had de Britse vorstin haar eerste officiële activiteit van het jaar. Ze ontving tijdens een receptie vrijwilligers en leden van de lokale gemeenschap en daarbij mocht vanwege de feestelijkheden taart niet ontbreken.

De Queen werd uitgenodigd om de taart aan te snijden. De tekst was zo gedraaid dat deze goed zichtbaar was voor de aanwezige fotografen en videojournalisten. Dat maakte Elizabeth niet uit, toen het haar uitgelegd werd. "Ik denk dat ik het ondersteboven ook wel kan lezen", lachte ze.

Vervolgens pakte de koningin het mes dat klaarlag om een beginnetje te maken met het aansnijden. "Ik denk dat ik het mes er maar gewoon insteek... Dan kan iemand anders het afmaken", zo besloot ze.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--