Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Buitenlandse royals reageren op overlijden Tutu

28 december 2021 · Leestijd 3 min

In het buitenland reageren de royals ook op het overlijden van Desmond Tutu. Zo liet de Britse koningin Elizabeth weten 'diep bedroefd' te zijn. Dit liet zij weten in een verklaring namens de gehele koninklijke familie. De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop overleed zondag op 90-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Kaapstad.

"Ik denk graag terug aan mijn ontmoetingen met hem en herinner me hem om zijn grote warmte en gevoel voor humor", aldus de Queen. Volgens Elizabeth was Tutu iemand die zich "onvermoeibaar inzette voor mensenrechten in Zuid-Afrika en over de hele wereld".

De koningin stelt dat het verlies van Tutu wordt gevoeld door de mensen in Zuid-Afrika, maar ook door veel mensen in Groot-Brittannië, Noord-Ierland en door het hele Gemenebest.

Lees onder de foto ook de reactie van prins Harry en Meghan.

Desmond Tutu en koningin Elizabeth tijdens een ontmoeting op Buckingham Palace in 2013.
Desmond Tutu en koningin Elizabeth tijdens een ontmoeting op Buckingham Palace in 2013.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben ook stilgestaan bij het overlijden van Desmond Tutu. De hertog en hertogin van Sussex deelden in hun herinnering aan Tutu een anekdote over hun ontmoeting met de geestelijke.

"Aartsbisschop Tutu zal herinnerd worden vanwege zijn optimisme, zijn morele oprechtheid en zijn vreugdevolle geest. Hij was een icoon voor raciale ongelijkheid en was geliefd over de hele wereld", aldus Harry en Meghan.

In september 2019 bezochten de hertog en hertogin van Sussex de aartsbisschop in Zuid-Afrika. Bij dat bezoek was ook hun zoontje Archie mee, die in mei van dat jaar was geboren. "Het was nog maar twee jaar geleden dat hij onze zoon Archie vasthield toen we in Zuid-Afrika waren", herinneren Harry en Meghan zich. "'Arch en the Arch', grapte hij toen", refererend aan de Engelse term voor aartsbisschop, archbishop.

"Zijn aanstekelijke lach dreunde door de kamer en stelde iedereen in zijn omgeving op z'n gemak", vervolgen de Sussexes. "Hij bleef een vriend en zal door iedereen zeer gemist worden."

Onder de foto's lees je de reactie van prinses Charlène.

Harry, Meghan en hun zoon Archie tijdens de warme ontmoeting met Tutu in 2019.
Harry, Meghan en hun zoon Archie tijdens de warme ontmoeting met Tutu in 2019.
Desmond Tutu drukt een kus op het voorhoofd van de kleine Archie. Moeder Meghan kijkt lachend toe.
Desmond Tutu drukt een kus op het voorhoofd van de kleine Archie. Moeder Meghan kijkt lachend toe.
Prins Harry en Desmond Tutu in 2015.
Prins Harry en Desmond Tutu in 2015.

Prinses Charlène van Monaco heeft op Instagram een paar foto's gedeeld van haarzelf met Desmond Tutu. Ook schreef de vrouw van prins Albert hier een korte tekst bij. 

"Mijn goede vriend, je zal worden gemist", begint Charlène haar bericht. "Ik weet dat je nu bij onze Vader bent. Ik zal altijd warme herinneringen van ons samen koesteren. Jouw lach zal voor altijd in mijn hart blijven."

De geboren Zuid-Afrikaanse Charlène poseert op een van de foto's samen met de geestelijke voor een foto van oud-president Nelson Mandela. Net als Tutu streed hij tegen apartheid in Zuid-Afrika.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Prinses Charlène en haar geliefde vriend Desmond Tutu in 2011.
Prinses Charlène en haar geliefde vriend Desmond Tutu in 2011.

Koning Harald reageert "met droefheid" op het overlijden Tutu. In een verklaring eert de Noorse koning het leven en werk van de aartsbisschop.

"Hij was een belangrijk figuur in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika", aldus Harald. "Onze gedachten gaan uit naar het Zuid-Afrikaanse volk dat een belangrijke stem voor gerechtigheid heeft verloren, en naar degenen die het dichtst bij hem staan en een echtgenoot, vader en grootvader hebben verloren."

Een groep samenwerkende mensen omtrent de onderwerpen vrede en mensenrechten. Uiterst links zien we
Een groep samenwerkende mensen omtrent de onderwerpen vrede en mensenrechten. Uiterst links zien we de Noorse kroonprins Haakon met daarnaast prinses Mabel. In het midden staan de Noorse koning Harald en koningin Sonja. De derde man van rechts is Desmond Tutu (onderste rij).
Desmond Tutu, koning Harald en koningin Sonja tijdens een ontmoeting in 1998.
Desmond Tutu, koning Harald en koningin Sonja tijdens een ontmoeting in 1998.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--