Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carlos en familie koesteren herinneringen aan Maria Teresa

27 maart 2020 · Leestijd 3 min

Prins Carlos heeft een ontroerend eerbetoon gegeven aan zijn donderdag aan het coronavirus overleden tante prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma. Die stierf na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd in Parijs.

De prinses speelde zeker de afgelopen tien jaar, na het overlijden van haar geliefde broer prins Carlos Hugo, een belangrijke rol binnen de familie en steunde haar neven Carlos en Jaime en nichten Margarita en Carolina waar mogelijk.

"Haar overlijden is een groot verlies en doet ons intens verdriet", aldus Carlos, sprekend als hoofd van het vorstenhuis Bourbon-Parma. "Maria Teresa was lange tijd nauw betrokken bij de strijd voor democratisering, sociale rechtvaardigheid en vrijheid in Spanje. In die levensmissie ondersteunde ze zowel haar eigen vader als haar broer en onze vader prins Carlos Hugo."

Sociologe en antropologe

"Zij bewees ook de wetenschap grote diensten als sociologe en antropologe, door meerdere boeken te schrijven over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in onder meer Frankrijk, Spanje, Latijns-Amerika en Italië. Wij bewonderen onze tante zeer om haar eruditie en toewijding, om zich altijd in te zetten voor mensen, vrede en voorspoed in de wereld", schreef de hertog van Parma in zijn eerbetoon.

"Bovenal zullen we haar betrokkenheid, steun en liefde ongelooflijk missen. We koesteren de mooie herinneringen die we met haar en onze kinderen mochten hebben. Maria Teresa is gestorven in vrede. Wij wensen onze dierbare tante deze rust voor eeuwig toe."

Maria Teresa was niet gehuwd en had geen kinderen. Ze wordt overleefd door haar drie zussen Marie-Françoise (91), Cecilia (84) en Maria de las Nieves (82) en haar broer prins Sixto (79), die heeft aangekondigd vrijdag een mis voor haar te willen laten lezen in Madrid. Sixto wil niets te maken hebben met de officiële tak van het vorstenhuis, van wijlen zijn broer Carlos Hugo en zijn neef prins Carlos.

De 'rode prinses'

Het overlijden van prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma is vrijdag ook in Spanje nieuws. Ze wordt voorgesteld als een nichtje van koning Felipe en als de 'rode prinses', die als lid van de familie Bourbon-Parma ferm strijder was voor democratie en de rechten van de minst bedeelden in de samenleving.

Maria Teresa zette zich in Spanje jarenlang in voor de carlistische beweging. Die zag eerst haar vader Javier en daarna haar broer Carlos Hugo als degene die rechtmatig aanspraak kon maken op de Spaanse troon. De prinses, afgestudeerd in politieke wetenschappen aan de Sorbonne in Parijs, verlegde haar koers enigszins nadat Juan Carlos koning werd van Spanje en ook haar broer zijn titelaanspraken op een zacht pitje zette.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--