Catharina de Grote: powervrouw in de achttiende eeuw
Maar liefst 34 jaar lang regeerde ze over Rusland: Catharina de Grote. De vooruitstrevende tsarina liet zich tijdens haar regeerperiode beïnvloeden door ideeën uit de Verlichting, waardoor Rusland een steeds belangrijker land werd.
Catharina de Grote was een bijzondere vorstin: ze stootte haar man van de troon en bijna al haar kinderen waren buitenechtelijk.
Lees verder onder de post.
Huwelijk met Peter III
De in Pruisen geboren Sophie trouwde in 1745 met de Russische troonopvolger Peter III. Hierna nam Sophie de naam Catharina aan. Het huwelijk was ongelukkig: Peter III bleek mentaal een onvolwassen man te zijn en nam een minnares. Dit gaf Catharina genoeg tijd om de werken van de Franse filosoof Voltaire te lezen en een affaire met Sergei Saltykov te beginnen. Het gerucht ging zelfs dat hij de vader was van haar eerste drie kinderen, hoewel Catharina in haar memoires schreef dat de latere tsaar Paul I wel een zoon van Peter III was.
Lees verder onder de post.
Man van de troon stoten
Toen Peter III tot tsaar van Rusland gekroond werd, regeerde hij voor zes maanden. Peter III maakte zich niet populair als tsaar: hij voerde oorlog tegen de Pruisische keizer Frederik de Grote, had minnaressen en was vaak dronken. In het halve jaar dat haar echtgenoot op de troon zat, nam Catharina de tijd om het hof aan haar kant te krijgen. Met de militaire hulp van Grigori Orlov, tevens de beruchte vader van haar vijfde kind, kon ze haar echtgenoot van de troon stoten.
Lees verder onder de post.
Peter III werd gevangen gezet in het westen van Rusland, waar hij later overleed. Rondom zijn overlijden zijn veel vragen: sommigen beweren dat hij een natuurlijke dood gestorven is, terwijl er veel bewijs is dat wijst op een moord.
Lees verder onder de post.
Rusland wordt een grootmacht
Catharina maakte van Rusland weer een belangrijk land. Ze zorgde ervoor dat Sint Petersburg opnieuw een moderne stad werd en liet de Krim veroveren van de Turken. Ook zorgde ze ervoor dat haar minnaar en tevens beruchte vader van haar vierde kind, Stanislaus Anton Poniatowski, op de Poolse troon terecht kwam. Zo creëerde ze draagvlak voor haar politieke functie, want als vrouw was je in die tijd als belangrijk figuur al helemaal nooit zeker van je leven.
Lees verder onder de post.
Verlichting: contact met Voltaire
Tijdens haar huwelijk verdiepte Catharina de Grote zich dus steeds meer in de werken van Voltaire. Ze was zelfs zo'n voorstander van zijn verlichte ideeën, dat ze ruim vijftien jaar via brieven contact met hem onderhield. Catharina streefde naar gelijkheid in Rusland, maar werd door de adel tegengehouden. Hierover uitte ze haar frustratie in brieven naar de Franse filosoof.
Lees verder onder de post.
Kunstverzameling
Om bewondering vanuit het buitenland te krijgen, richtte Catharina het kunstmuseum de Hermitage in Sint Petersburg op. Ze kocht veel kunst in het buitenland, zodat ze ook buiten Rusland een hoge status zou krijgen. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot één van de grootste musea ter wereld.
Lees verder onder de foto.
De tsarina heeft dus een grote invloed gehad op de Russische geschiedenis en de macht van het land wereldwijd. Dit alles leidde tot de naam: Catharina de Grote. Want een groot vorstin, dat was ze zeker.
Foto's: Unsplash/Instagram/ANP
Lees ook over: