Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Historische dag: Charles officieel benoemd tot koning Charles III

10 september 2022 · Leestijd 3 min

Charles Philip Arthur George is officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest. Dat gebeurde door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth overleed donderdag, maar de raad bevestigde de opvolging formeel.

Miljoenen mensen overal ter wereld konden de ceremonie live op televisie volgen. De raad maakte formeel ook de naam van de toekomstige koning bekend. Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen.

De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat slechts na de dood van de monarch samenkomt in St. James's Palace in Londen. Dat zijn onder anderen leden van de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, voormalige premiers, leden van het Lager- en Hogerhuis, de bisschoppen, rechters en de burgemeester en wethouders van Londen.

In aanwezigheid van de nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla accepteerde de raad de proclamatie door "God save the King" te scanderen. Daarop ging een delegatie naar de nieuwe koning om hem formeel te informeren. Daar waren de camera's niet welkom.

Lees verder onder de video en foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Koning-Charles-ondertekent-gelofte

In de troonzaal van het paleis sprak Charles vervolgens de eed van trouw aan de protestantse kerk uit en tekende de proclamatie. Daarnaast gaf hij toestemming om allerlei formele zegels te laten gebruiken door de ministers van het kabinet.

Normaal komt de Accession Council samen op de dag na het overlijden van de vorst. Doordat Elizabeths dood pas donderdagavond bekend werd gemaakt, was het een dag uitgesteld.

Omroepers

Verspreid over het hele koninkrijk zullen dit weekeinde omroepers het koningschap van Charles III aan het publiek bekendmaken. Dat begon in Londen op het balkon van St. James' Palace, kort nadat Charles de papieren ondertekende die hem officieel tot koning hebben verklaard.

De omroeper las exact om 11.00 uur (plaatselijke tijd) vanaf een stuk papier de bekendmaking voor aan het publiek, dat antwoordde met een driewerf hoera. Na het paleis werd op het middaguur in het centrum van Londen de proclamatie voorgelezen. Vele duizenden mensen waren daarbij aanwezig.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Na het overlijden van koningin Elizabeth verklaren we prins Charles nu tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. God zegene de koning", aldus de boodschapper in het centrum van de Britse hoofdstad. Het publiek beantwoordde op zijn beurt met "God zegene de koning", waarna het Britse volkslied werd gespeeld en ook hier een driewerf hoera werd uitgeroepen. Het publiek applaudisseerde na de bekendmaking.

Later zaterdag en zondag zullen ook in Windsor, Edinburgh en op veel andere plaatsen in het koninkrijk soortgelijke boodschappen op deze traditionele manier worden uitgesproken. In het verleden, voordat er massamedia waren, fungeerden deze omroepers als brengers van mededelingen van algemeen nut en belangrijk nieuws.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--