Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charles wordt zaterdagochtend officieel benoemd tot koning

9 september 2022 · Leestijd 2 min

Charles wordt zaterdag officieel benoemd tot koning door de Accession Council, of toetredingsraad. De ceremonie in het St. James's Palace zal plaatsvinden vanaf 10.00 uur lokale tijd (11.00 uur Nederlandse tijd). Een uur later volgt de publieke aankondiging vanaf een balkon van het paleis.

De benoeming in St. James's Palace wordt voor het eerst live uitgezonden op televisie. Charles was al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem had uitgeblazen, maar de raad bevestigt de opvolging formeel. Hij zal als koning de naam Charles III dragen.

Na de ceremonie wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen zal hij de verschillende delen van het koninkrijk bezoeken.

Eerste toespraak

De nieuwe monarch houdt vrijdag om 19.00 uur Nederlandse tijd zijn eerste toespraak. Dat kondigde de voorzitter van het Britse Lagerhuis aan. De toespraak van Charles zal te zien zijn op onder meer de Britse zenders BBC en ITV. De NOS liet vrijdagochtend weten de speech op tv, radio en online integraal uit te zenden.

Buckingham Palace heeft een periode van rouw aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart van koningin Elizabeth. De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt.

Stilte en saluutschoten

Het House of Commons hield vrijdagmiddag voorafgaand aan de vergadering een minuut stilte voor koningin Elizabeth. Premier Liz Truss noemde de donderdag overleden vorstin "een van de grootste leiders van de wereld".

Ter ere van de overleden koningin Elizabeth zijn op tal van plekken in het Verenigd Koninkrijk saluutschoten afgevuurd. Het waren er 96, een voor elk jaar dat de vorstin heeft geleefd. Elke tien seconden werd een schot gelost, ook vanaf kastelen in onder meer Edinburgh in Schotland, in Wales, Noord-Ierland en Gibraltar.

In het Hyde Park en bij de Tower of Londen in de Britse hoofdstad werden de saluutschoten afgevuurd door militairen van King's Troop Royal Horse Artillery en de Honourable Artillery Company.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--