Ga naar submenu Ga naar zoekveld

China wilde mondkapjes regelen via Máxima

23 februari 2021 · Leestijd 2 min

China heeft vorig jaar februari via koningin Máxima geprobeerd om aan Nederlandse mondkapjes te komen. Dat blijkt volgens het AD uit stukken die de krant in handen heeft gekregen via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

In China was er destijds een tekort aan beschermingsmiddelen. Hoewel er in Nederland toen nog geen officiële coronabesmettingen waren, zou topman Jack Ma van de Chinese internetgigant Alibaba toch contact hebben opgenomen met Máxima. Hij vroeg haar hulp bij het sturen van Nederlandse mondkapjes. Onduidelijk blijft wat er precies met het verzoek aan Máxima is gedaan. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het ingekomen verzoek zoals gebruikelijk aan het verantwoordelijke ministerie is doorgeleid.

Nederland liet op 10 februari 2020 een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere hulpmiddelen via Schiphol naar het Chinese Wuhan vertrekken. Volgens een woordvoerder van VWS "houdt deze vlucht geen verband met de Alibaba-lobby".

Ma en Máxima kennen elkaar, de koningin sprak hem meerdere keren in haar rol als speciaal pleitbezorger van de VN voor inclusieve financiering.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--