Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Constantijn: Overheid kan helpen energietransitie te versnellen

26 november 2020 · Leestijd 2 min

Een land kan er veel baat bij hebben als een overheid de lat voor de energietransitie hoog legt. Dat stelde prins Constantijn donderdag tijdens een onlineseminar over Dutch Innovation & Climate Change waar hij aan meedeed.

"De overheid stelt de norm als het gaat om de energietransitie", aldus de zoon van prinses Beatrix. "De overheid kan er voor zorgen dat het proces sneller gaat. Zulke steun zorgt ervoor dat bedrijven er meer vertrouwen in krijgen. Het is goed om daar als land ambitieus in te zijn, dat vergt politieke kracht."

Constantijn vindt het belangrijk dat Europa hier een voortrekkersrol in neemt. "Als we nu doorpakken plukken we daar ook in economisch opzicht de vruchten van. Als we te traag handelen, worden we in de toekomst de consumenten van oplossingen die anderen eerder hebben bedacht. Ook dat is een keuze die de politiek moet maken."

Eng

Tegelijkertijd snapt hij dat sommige bedrijven het ook eng vinden om die grote stap van de energietransitie te maken. "We weten niet hoe lang de transitie zal duren, en wanneer het dus lucratief wordt." De prins is gezant van de start-uporganisatie TechLeap en ziet de crisis als een versneller van start-ups. "Bedrijven in de start-upsfeer zijn meer 'on trend' dan gevestigde bedrijven", zegt hij.

Innovaties omtrent de energietransitie, werken op afstand, onderwijs en zorg worden volgens hem nu al her en der geïmplementeerd, stelt de prins. Hij benadrukte ook de rol van innovatie en investeringen in de energietransitie. Constantijn ziet deze tijd juist als uitgelezen moment voor kleine duurzame energie start-ups de uitdaging aan te gaan voor een mondiale scale-up. "Het heeft tijd nodig, maar we moeten deze bedrijven in leven houden zodat ze groeien, zichzelf kunnen onderhouden. Dat is de uitdaging."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--