Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag 1 van het staatsbezoek: ereveld, excuses en eerlijke chocolade

10 maart 2020 · Leestijd 2 min

De eerste dag van het staatsbezoek aan Indonesië zit erop. Bijzonder was de verklaring waarin de koning namens de regering excuses uitsprak.

De dag begon met een kranslegging op het ereveld Kalibata in Jakarta. Daar worden de slachtoffers van oorlogen herdacht, in het bijzonder van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Vervolgens werden de koning en koningin welkom geheten door de Indonesische president Joko Widodo en zijn vrouw Iriana Widodo, waarna de koning een toespraak hield waarin hij zijn excuses aanbood namens de Nederlandse regering.

In de middag was het Nederlands ereveld aan de beurt waar het koningspaar een krans legde. Op dit ereveld liggen 4300 Nederlanders begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog en Indonesische onafhankelijkheidsoorlog overleden. 

Chocolade!

Lekkernijen kregen ook een plek op deze eerste dag van het staatsbezoek. Het koningspaar bezocht de chocoladefabriek Pipiltin Cocoa. Bij dit bedrijf wordt chocola gemaakt in samenwerking met Indonesiche boeren. Zij leren hoe ze op een duurzame manier chocola kunnen produceren. Zo wil het bedrijf zich hard maken voor het behoud van het regenwoud en lokale boeren ondersteunen.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Economie

Ook economie is een belangrijk thema tijdens het staatsbezoek: er is zoals gebruikelijk een delegatie van verschillende bedrijven mee. Vanmiddag waren de koning en koningin bij de ondertekening van verschillende samenwerkingsovereenkomsten tussen Indonesische en Nederlandse bedrijven. Koning Willem-Alexander zei in een toespraak dat hij erop vertrouwt dat Nederland en Indonesië samen oplossingen kunnen vinden voor een duurzame toekomst. "Onze landen staan voor dezelfde uitdagingen en vullen elkaar bijzonder goed aan. Niet alleen in agrifood, maar ook in life sciences en gezondheid, waterbeheer en de circulaire economie". Ook zei de koning trots te zijn op de 110 Nederlandse bedrijven die meereizen met het staatsbezoek en dat hij uitkijkt naar de samenwerking met Indonesië. "Samen vormen we een geweldig team."

Daarna bekeek het koningspaar de fototentoonstelling 'Innovation' in het Erasmus Huis, een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. 's Avonds vond een andere traditie plaats van een staatsbezoek: toen ontmoetten de koning en koningin enkele Nederlanders die in Indonesië wonen. 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--