Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag 2 van het staatsbezoek: sultan, saamhorigheid en studenten

11 maart 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen vanuit Jakarta aangekomen in Yogyakarta. De koning zat als copiloot in de cockpit van het regeringsvliegtuig.

Yogyakarta is het culturele hart van Java en de enige regio die nog wordt bestuurd door een vorst. Het koningspaar ging dan ook meteen vanaf het militaire gedeelte van het vliegveld Adi Sucipto naar het paleis, de kraton van sultan Hamengkubuwono X.

Hij bestuurt Yogyakarta en omgeving sinds 1989, toen hij zijn vader opvolgde. Die ontving in 1971 koningin Juliana bij haar staatsbezoek aan Indonesië en in 1995 Willem-Alexander toen hij zijn ouders vergezelde bij hun staatsbezoek. De 73-jarige sultan geldt als gematigd vooruitstrevend, mede door zijn echtgenote Hemas.

Lees verder onder de foto's.

Oude traditie

De sultan heeft mede onder de invloed van zijn echtgenote zijn oudste dochter prinses Mangkubumi aangewezen als kroonprinses en opvolger. Daarmee is een eeuwenoude traditie doorbroken dat alleen mannen de troon kunnen bezetten. Broers van de sultan hebben gezegd dat als het zover is, zich te zullen verzetten.

Willem-Alexander en Máxima, die in Jakarta voor vertrek in hotel Indonesia nog een ontmoeting hadden met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven, wacht in de Keraton Nga Yogyakarta Hadiningrat een uitgebreide welkomstceremonie, compleet met traditionele gamelan muziek.

willem_alexander_maxima_indonesie__.jpg

Hindoetempel

Aansluitend is er een lunch en worden voorwerpen uit de rijke en omvangrijke vorstelijke collectie van batik, wayangs en dolken getoond. In de middag is er in Yogyakarta onder meer aandacht voor onderwijs, interreligieuze dialoog en staat een bezoek gepland aan het eeuwenoude hindoetempelcomplex Prambanan.

Het met een dag ingekorte staatsbezoek wordt donderdag afgesloten bij het Tobameer op het eiland Sumatra.

willem_alexander_sultan_indonesie__.jpg

Regen

De Indonesische regen gooit roet in het eten, want het valt met bakken uit de lucht. Hierdoor kunnen een aantal onderdelen van het staatsbezoek niet doorgaan. Zo zijn de straten onder gelopen rondom de Indonesische tempel en ging de rondleiding niet door. Ook de dansvoorstelling werd niet in de buitenlucht gehouden. Vanuit Yogyakarta gaan de koning en koningin terug naar Jakarta, om donderdag naar Sumatra te vliegen. Oorspronkelijk was het de bedoeling naar Kalimantan te gaan, maar dat onderdeel van het staatsbezoek is in overleg met Indonesië geschrapt na een dodelijk bootongeluk.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--