Dag 3 van het staatsbezoek: Toba, toerisme en toekomst
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagochtend op het nieuwe vliegveld van Silangit op het eiland Sumatra begonnen aan de derde en laatste dag van het staatsbezoek aan Indonesië.
Het koningspaar arriveerde vanuit Jakarta in een van luchtvaartmaatschappij Citylink gehuurde charter. Bij aankomst kregen koning en koningin een traditionele sjaal of deken omgehangen, een zogenoemde ulos. Dat is een geweven deken uit de inheemse cultuur van de Batak, die het lijf moet beschermen tegen de kou. Ook werd voor hen de Batak-dans Tortor Sombah opgevoerd, een eerbetoon aan hoge gasten.
Na de korte plechtigheid, waarbij van Indonesische kant minister Kusubandio van toerisme en creatieve economie aanwezig was, vertrok het gezelschap richting het Tobameer. Dit is het grootste vulkanische kratermeer van de wereld en het grootste meer van Indonesië. Daar werd uitgebreid geposeerd.
Toerisme
De koning en koningin vervolgden hun bezoek door een uitstapje te maken naar het dorp Siambat Dalam. De regering wil een grote toeristische trekpleister maken van deze regio. Hier praatte het koningspaar met de Batak over niet alleen cultuur en tradities, maar ook over hun visie op de toekomst en gedachten over uitbreiding van het toerisme op een duurzame manier.
Lees verder onder de foto's.
Eco-dorp
Op en rond het grootste meer van Zuid-Oost Azië werkten koning en koningin in rap tempo met auto en boot een programma af dat was gericht op behoud van de kwaliteit en de natuur van het meer en de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Zo werd op het eiland Samosir onder meer het Silima Lombun eco-dorp bezocht, waar de koningin probeerde met haar hand kemirinoten stuk te slaan. "Mijn vrouw slaat hard", wist Willem-Alexander, maar de noten vereisten toch meer techniek.
Het bezoek aan Sumatra was oorspronkelijk gepland voor vrijdag maar werd een dag naar voren gehaald nadat was besloten het voorziene verblijf op Kalimantan te schrappen. Aan het eind van de dag vertrekt het gezelschap vanuit Medan met het regeringsvliegtuig uit Indonesië.
Bekijk hieronder de video van het bezoek aan Samosir.
Bron: ANP