Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag van de handtas: wat zit er in die van Elizabeth?

10 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Zoals prinses Beatrix haar kenmerkende kapsel heeft, zo kenmerkend zijn de handtassen van koningin Elizabeth. Het is de vorstin haar meest geliefde accessoire. Ze gebruikt hem niet alleen om praktische redenen, maar zelfs om met haar personeel te communiceren.

Steevast aan haar linkerarm bungelt vaak een zwarte handtas van het chique merk Launer. Dat is wel zo handig, omdat ze haar rechterhand vrij moet houden om handen te schudden. Haar favoriete modellen: de Royale en de Traviata. Beide met een prijskaartje van rond de 2100,- euro. Volgens de eigenaar van het merk heeft ze maar liefst zo’n 200 stuks.

Snuffel verder in haar tas onder de foto's.

Elizabeth's uitrusting

Maar wat is er in haar tas te vinden? In haar tas zitten standaard een brillenkoker (rond de 100,- euro) en een matching portemonneetje (minimaal 300,- euro) van hetzelfde Londense merk. Ook zit er in haar tas een belangrijk zilveren make-up doosje, dat ze van prins Philip cadeau heeft gekregen. Hier zit altijd haar lippenstift in: altijd een speciaal voor haar gemaakte kleur van het merk Clarins. In het doosje vinden we ook een spiegel en haar parfum, die ze vaak koopt bij Floris in Londen.

Haar tassen hebben altijd een eenvoudig ontwerp.
Haar tassen hebben altijd een eenvoudig ontwerp.

Verder rust zij zichzelf uit met een zakdoek, vulpen met een notitieboekje en een uitgeknipt puzzeltje uit de krant. Om fris voor de dag te komen pakt ze een pepermuntje uit haar tas. Als de koningin haar tas liever niet op de grond zet, dan heeft ze altijd een haakje met een zuignapje bij zich, zodat ze hem onder de tafel kan ophangen, handig!

Er is nog meer leuks onder de foto!

Van haar kleinkinderen krijgt ze soms kleine cadeautjes, zoals minifiguurtjes van paarden, honden of andere dieren. Ook die verdwijnen in The Queen haar tas en fungeren als een soort ‘geluksvoorwerpen’. Schattig toch?

Queen_Tas.jpg

Op maat gemaakt

In de jaren 50 gaf de moeder van Elizabeth haar een tas van het merk cadeau. Dat bleek een schot in de roos! Sindsdien draagt ze geen enkel ander merk en werd het bedrijf in 1968 officeel hofleverancier (Royal Warrant of Appointment). De huidige eigenaar Gerald Bodmer liet weten dat de tassen van Elizabeth niet zomaar het standaardmodel zijn. Het aantal vakjes in de tas wordt naar believen aangepast alsook de voering. In plaats van suède heeft ze liever zijde aan de binnenkant. Zelfs de handvatten worden iets langer gemaakt zodat 'ie makkelijk om haar arm te dragen is. Tot slot moet de tas makkelijk open te maken zijn, dus heeft de koningin liever geen rits.

Lees verder onder de foto.

Communicatie

De hofdames houden de tas van Elizabeth goed in de gaten tijdens feestjes en recepties. Als de koningin van een gesprekspartner af wil dan wisselt zij haar tas heel discreet van haar linkerarm naar haar rechterhand. Heeft ze het naar haar zin? Dan is de tas niet nodig en zet ze hem op de grond neer. Maar als ze haar tas op tafel zet, dan wil ze binnen vijf minuten weg.

Naast zwart draagt ze ook enkele andere kleuren, zoals wit, beige of crème. Die slaan goed aan bij het publiek. Zo bleek toen de hele wereld keek naar het huwelijk van William en Catherine in 2011. Elizabeth verscheen toen met een lichtkleurige tas. In no-time lag de website van Launer plat en verkochten ze het dubbele aantal tassen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--