Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Datum staatsbegrafenis koningin Elizabeth bekend

10 september 2022 · Leestijd 2 min

De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandag 19 september om 11 uur lokale tijd. Het afscheid vindt plaats in Westminster Abbey, de Londense kerk waar Elizabeth in 1953 werd gekroond en in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip.

De vorstin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres. Haar lichaam wordt zondag overgebracht naar Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële koninklijke residentie in Schotland. Ze wordt maandag opgebaard in St. Giles' Cathedral in de Schotse hoofdstad.

De kist van Elizabeth wordt dinsdag overgevlogen naar Londen en vervolgens naar Buckingham Palace gebracht. Op woensdag gaat de kist naar Westminster Hall. Daar kunnen belangstellenden in de vier dagen voorafgaand aan de uitvaartdienst 23 uur per dag afscheid nemen. Op de ochtend van de staatsbegrafenis wordt de kist in een processie naar Westminster Abbey gebracht.

Bijzetting

Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart in Westminster Abbey overgebracht naar Windsor Castle. Ze wordt bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Hij overleed in april vorig jaar op 99-jarige leeftijd.

In Westminster Abbey is sinds de 18e eeuw geen begrafenis van een monarch meer gehouden, al vond daar in 2002 wel de uitvaart van Elizabeths moeder plaats. Onder anderen regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. De verwachting is dat de komende periode miljoenen mensen naar Londen zullen afreizen.

De uitvaart van de Britse koningin Elizabeth zal live te volgen zijn bij de NOS.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--