Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De acht leukste weetjes over jarige koningin Máxima

17 mei 2020 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima viert zondag haar 49ste verjaardag! Een mooie dag om eens in het zonnetje gezet te worden! Wij vieren de verjaardag van Máxima met deze leuke weetjes en feiten die je wellicht nog niet kende.

Haar naam

Maxima-49_jaar_VN_werk.jpg

Onze koningin is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Máxima Bonorino. Ook heeft de naam Máxima een speciale betekenis namelijk ‘de grootste’. Ze had net zoals veel andere mensen vroeger een bijnaam, die van Máxima was ‘gordita’, wat Spaans is voor ‘dikkertje’.

Studie

Máxima is speciaal pleitbezorger bij de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.  Deze adviserende rol is haar op het lijf geschreven en bloeit voort uit haar studiekeuze. Máxima heeft namelijk economie gestudeerd aan de Katholieke Universiteit van Argentinië in Buenos Aires. In 1995 studeert ze af. Na haar studie gaat ze aan de slag bij een bank in New York.

Liefde voor lekker eten

Maxima-1-49_jaar.jpg

Naast Willem-Alexander heeft Máxima nóg een grote liefde: eten. Dat zou je natuurlijk niet denken als je naar haar figuur kijkt. Iets wat Máxima graag eet is een schnitzel met friet en als toetje een ‘panqueque y dulce de leche’, dat is een pannenkoek met zoete melkcrème. Naast deze lekkernijen eet onze koningin ook graag gezond, dat hoorden we van de koning tijdens het interview wat hij gaf voor zijn 50ste verjaardag. Máxima eet graag vaak vis, iets wat tegen het zere been is van de rest van het gezin.

Haar grote liefde Willem-Alexander

Máxima en Willem-Alexander liepen elkaar tegen het lijf in de Spaanse stad Sevilla in 1999, tijdens de Feria de Abril, de zo genoemde Aprilfeesten die daar elk jaar zijn. We zouden kunnen zeggen ‘liefde op het eerste gezicht’, want vier maanden na deze ontmoeting stelde ze Willem-Alexander al voor aan haar ouders. Begin 2001 werd Máxima ten huwelijk gevraagd toen ze voor het eerst samen schaatsten op het natuurijs op de vijver bij Paleis Huis ten Bosch.

Maxima-1-1-Sevilla-49_jaar.jpeg

Nu, 21 jaar na hun ontmoeting, gaan ze nog steeds graag terug naar deze plek, dat zagen we vorig jaar nog. Samen met hun dochters vieren Willem-Alexander en Máxima hun liefde in de Spaanse stad. Op bovenstaande foto is te zien dat dat er feestelijk aan toeging!

Hobby's

Zoals veel mensen weten, is Máxima muzikaal: ze zingt en speelt ook wel eens gitaar. Ook kan ze helemaal los gaan op muziek van Armin van Buuren, zoals in New York in 2009. De koningin maakt zich er ook hard voor dat muziek een verplicht vak is op de bassischool. Dat doet ze met het platform ‘Méér Muziek in de Klas’. 

Naast muziek heeft de koningin ook hobby’s die haar helpen ontspannen. Zo vindt ze het leuk om te borduren. Even de gedachten op nul en lekker handwerken. Ook breien gaat haar goed af, zoals we konden zien op Koningsdag in Tilburg 2017.

Sportief

Maxima-4-Amsterdam-City-Swim.jpg

Ook is Máxima een echte sportieveling. Zo zien we haar vaak samen met man of kinderen op de tribune bij grote sportevenementen, maar ook thuis vindt Máxima het leuk om sport te kijken. De koning en de koningin hebben allebei een andere favoriete sportclub. Máxima is voor Feyenoord en Willem-Alexander is voor Ajax, dat belooft dus gezellig te zijn tijdens de klassieker. In 2018 vertelde Máxima tegen Rico Verhoeven tijdens de uitblinkerslunch dat ze ook aan kickboxen doet, een veelzijdige koningin dus. 

In 2012 heeft ze meegedaan aan de Amsterdam City Swim. Hiervoor heeft ze door de Amsterdamse grachten gezwommen om geld in te zamelen voor de Stichting ALS.

De drie A'tjes

Maxima-5-Armbanden-cadeau-dochters.jpg

Amalia, Alexia en Ariane zijn dol op hun moeder. In 2016 gaven de drie dochters van Máxima haar een gouden armband voor haar 45ste verjaardag. In de armband staat de tekst 'Best mom ever' gegraveerd. Een lief compliment!

Outfits

Máxima houdt van mode. Ze draagt graag veel kleur en herdraagt oude outfits zo nu en dan. De koningin koopt haar kleren niet altijd bij chique winkels, maar ook bij bekende modeketens als Zara en ook shopt ze bij webshops.

Maxima-6-mode-zara-koningsdag.jpg

Dit jaar zal Máxima haar verjaardag thuis vieren. Gelukkig vermaakt het gezin zich thuis goed, zoals we hebben kunnen zien met Koningsdag Thuis op Paleis Huis ten Bosch dit jaar! Wij wensen de koningin een gelukkige verjaardag toe! Proost!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--